BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bűnös élvezetek: Ki akar lemondani egy tengerparti nyaralásról?

A kognitív pszichológia felgyorsult fejlődésének sokat köszönhetünk, enélkül a viselkedésalapú pénzügytan (behavioural finance) sem születhetett volna meg. (Daniel Kahneman és Amos Tversky 1979-es híres „Prospect theory” közleményétől eredeztethető ez a számunkra különösen értékesnek bizonyult diszciplína.) Kezdjük e tudományág legfontosabb tételeivel, elsőként, hogy az emberek döntéseit meglepően kevés tényező befolyásolja. Mindössze három fő elemre elegendő fókuszálnunk. Az első, hogy milyen sorrendet állítunk a küzdelem és a győzelem, a szenvedés és az öröm, a kínlódás és az élvezet között. Hajlandók vagyunk-e először küzdeni és utána örülni a győzelemnek? Vagy egyszerűbben: rá tudjuk-e venni magunkat a rendszeres és okos munkára – vagy inkább elblicceljük, s a mindig készségesen rendelkezésünkre álló holnapra halasztjuk a mára tervezett feladatokat? Csak két kimenetele van ezeknek a döntéseknek: az egyik esetben az előnyöket azonnal élvezni kívánjuk (és nem törődünk a később törvényszerűen ránk zuhanó hátrányokkal), míg a másik esetben először megbirkózunk a hátrányokkal (hogy később élvezhessük döntésünk minden előnyét).

Ha a várható élettartamunk csak húsz-harminc év lenne, Horatius nyomán mi is a „carpe diem” (ragadd meg s élvezd a napot) parancsolatát követnénk, hiszen értelmetlen lenne hosszabb távon gondolkodni.

A világ azonban gyökeresen megváltozott – miközben vágyaink és ösztöneink egy jottányit sem. A bűnös élvezetek (ma lakoma – holnap böjt) és a befektetési jószágok (ma böjt – holnap lakoma) ellentétes erőhatásai között ingadozva ma is inkább elodáznánk a holnap gondját.

Az élvezetek és hátrányok feszültséget gerjesztő – tudományosabb szóhasználattal: kognitív disszonanciát keltő – tudati erőterében ezért mindinkább segítségre szorulunk.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.