BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Éves szinten pluszban a részvényalapok

Egy éve mélyült el a válság, mélybe taszítva a részvényalapok árfolyamait is. Az elmúlt bő fél év tőzsdei szárnyalásának köszönhetően azonban az alapok összeszedték magukat. A Bamosz adatai szerint szeptember végére már alig volt olyan alapkategória, amely éves összevetésben mínuszban állt volna. Még a legnagyobb árfolyamesést elkönyvelő részvényalapoknak is sikerült ledolgozniuk a hátrányukat: a tiszta részvényalapok átlagosan 6,4, a részvénytúlsúlyosak valamivel több mint 1 százalékos hozamot értek el tizenkét hónap alatt.

A harmadik negyedévben a BUX index csaknem a harmadával, 20 ezer pont fölé emelkedett, s így az időszak végére már 6,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értékét. Hasonló teljesítményt értek el a tőzsdeindexet követő tiszta részvényalapok. Ennél is lényegesen jobban teljesítettek egyes feltörekvő piaci tiszta részvényalapok. Az ázsiai piacon befektető konstrukciók közül több is százalékosan két számjegyű hozamot produkált egyéves időtávon a harmadik negyedév végére: a K&H Ázsia, valamint az OTP ázsiai ingatlan- és infrastruktúra-alapja 27-28 százalékos pluszban állt ekkor. Az OTP-alap eurós változata is csaknem 15 százalékot emelkedett egy esztendő alatt.

A részvénytúlsúlyos alapok közül is jellemzően a feltörekvő piaciak hozama lett a legnagyobb, más konstrukciók is akadnak a jól teljesítők között. A Dialóg Alapkezelő hazai és közép-európai ingatlanpiaci részvényekbe fektető konstrukciója például 40 százalék fölötti hozamot ért el. A Generali alapjai közül az infrastrukturális 20 százalék fölötti hozamot ét el, de a frissen tőzsdére kerül cégekbe fektető úgynevezett IPO alap is 11 százalékot hozott.

Még nem töltötte be ugyan az egyéves születésnapját, de ígéretesen alakul az orosz piacba fektető Aegon Russia és a török részvényeket tartó Aegon IstanBull árfolyama is. Előbbi több mint 60, utóbbi 70 százalékos hozamot ért el tavaly decemberi indulása óta. Ezen a héten ünnepelte egyéves születésnapját a CIB Bankszektor alap is 46,5 százalékos 12 hónapos hozammal. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.