BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fordulat a befektetési piacon

Egy teljes negyedéve tart a tőkebeáramlás a befektetési alapok hazai piacán, és külön öröm, hogy szeptemberben már nem az intézmények, hanem az óvatosabb kisbefektetők adták a növekmény nagyobb részét – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz). A kilencedik hónapban az alapok összesen több mint 18 milliárd forint friss tőkét vonzottak, emellett a piaci teljesítmények 35 milliárddal növelték a vagyont, így a hónap végén a Bamosz tagjai 419 hazai befektetési alapban 2779 milliárd forintot kezeltek. „Bár a kezelt vagyon nagyságát illetően a válság kitörése előtti szintet még nem értük el, de már ez sincs messze” - emelte ki Temmel András, a Bamosz főtitkára.

A kötvényalapok vagyona szeptemberben 7,5 százalékkal, 208 milliárd forintra nőtt. A rövid kötvényalapokba 5,2 milliárdnyi friss tőke érkezett – főleg az OTP Optima alapjába –, emellett egy új konstrukció vagyona, valamint 2 milliárd forintnyi hozam is gyarapította az eszközértéküket. A kötvényalapok vagyonának nagyobbik hányadát jelentő hosszú kötvényalapokból szeptemberben mintegy 120 millió forint tőkét vontak ki, miközben a konstrukciók 3,6 milliárdos hozamot értek el.

A pénzpiaci alapokba a hónapban 14,6 milliárd forint friss tőke érkezett, emellett átalakított garantált alapok eszközei és a hozamok is növelték a vagyonukat, amely a hónap végén meghaladta az 1035 milliárd forintot. A kategória háromnegyedét jelentő likviditási alapok 7,9 milliárd forint tőkét vonzottak; ennek zöme a hazai likviditási alapokat gyarapította, de a dollár pénzpiaci alapokba is áramlott friss pénz. A részvényalapoké szeptemberben 3,1 százalékkal nőtt, s a hónap végén 326 milliárd forintot tett ki. A befektetők 2,3 milliárdot fektettek be újonnan az alapokba, és a piaci teljesítmények is – a részvénypiacok folytatódó bővülésének a következtében – 7,5 milliárddal növelték a vagyont. A részvénytúlsúlyos alapok mintegy 2 milliárd forint tőkét vonzottak, és befektetéseiken 6 milliárd forint hozam keletkezett. A tiszta részvényalapok vagyona 180 milliós tőkekivonás és 1,5 milliárdos hozam egyenlegeként 2,4 százalékkal nőtt.

A 21 ingatlanalap vagyona is gyarapodott szeptemberben – az idén először, így összvagyonuk a hónap végén 258 milliárd forint volt. A hónapban megállt a tőkekivonás az ingatlanalapokból, sőt, szeptemberben összesen 150 millió forint friss tőkét vonzottak, és 2,2 milliárdos hozam is növelte a vagyonukat. Korábban utoljára tavaly decemberben fordult elő, hogy nem vontak ki tőkét az alapokból, igaz, akkor a konstrukciók a frissen bevezetett kilencvennapos visszaváltási határidők miatt éppen jegelve voltak. Azt megelőzően a múlt év februárja volt az utolsó olyan hónap, hogy az ingatlanalapoknak sikerült egy kevés tőkét vonzaniuk.

A származtatott alapoknak is jó hónapjuk volt: 1,8 milliárd forint új befektetést vonzottak, és a hozamok terén is remekeltek: a piaci teljesítmények pedig további 1,1 milliárddal növelték az alapok vagyonát. A garantált alapok vagyona ezzel szemben 416 milliárd forintra csökkent a 15,4 milliárdos tőkekivonás miatt, amelyet a hozamok nem voltak képesek kompenzálni. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.