BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét jöhetnek az alapok

Kezd visszatérni az élet a befektetési alapok piacára. A második fél évben már húsz új befektetési alap indítását kérték az alapkezelők. A jövő pedig még szebb lehet, az alapkamat csökkenése és a betéti kamatok mérséklődése ugyanis az alapkezelőknek kedvez. „A pénz tömeges visszaáramlásának megindulása már csak hetek, hónapok kérdése” – mondja Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója. Az MKB Alapkezelőnél is úgy vélik, ha az 5-6 százalékosra csökkenő alapkamattal együtt 6-7 százalék környékére süllyednek az akciós betétkamatok, ugrásszerűen megnő az érdeklődés a befektetési alapok iránt, s ezt csak fokozzák majd az impozáns visszatekintő hozamok. Emiatt pedig néhány hónapon belül dömpingszerűen indíthatják az alapkezelők az újabbnál újabb konstrukciókat.

Jelenleg az egyik legkedveltebb alaptípus továbbra is tőke- vagy hozamvédettséget kínáló konstrukció, több piaci szereplő is próbálkozik ezekkel. A legtöbben valamilyen nemzetközi részvénykosár teljesítményéből ígérnek a befektetőknek nyereséget. Az európai nagyvállalatok papírjainak a szárnyalásából ígér extrahozamot az MKB Alapkezelő és a Budapest Alapkezelő. Mindkét társaságnál jegyezhető éppen egy-egy tőkevédett alap, amely erre a sztorira épül. Szintén részvénykosár a mögöttes termék a K&H Alapkezelő „háromszor fizető” alapjainál. A társaság folyamatosan indítja ezen a néven az újabbnál újabb alapokat, a hatodik sorozat jegyzése éppen most tart, de már a hetediket is tervezik, amelyet december közepétől lehet jegyezni. Az alapkezelő tapasztalatai szerint ugyanis a befektetők hajlandók elfogadni a hosszabb, akár 3,5 éves futamidőt is, ha eközben a termék többször is fizet hozamot – mondja Horváth. Hasonlóval próbálkozik az OTP Alapkezelő is, a 3,25 éves lejáratú Tripla Fix szintén háromszor fizet hozamot a befektetőknek a futamideje alatt. Az OTP ügyfelei is kedvelik ezt a megoldást: a társaságnál ezért már a második sorozatot lehet jegyezni az alapból, novemberben pedig jön a következő.

A második fél év tőkevédett alapjai között kilóg a sorból az MKB Természeti Kincsek konstrukciója, amely a részvénypiac helyett a nyersanyagok áremelkedéséből ígért pluszhozamot a befektetőknek. A Pioneer Alapkezelő Oázis névre hallgató nyílt végű tőkevédett alapja – amelyet e hónap végéig lehet még jegyezni – pedig a „kék arany”, vagyis a víz köré épült iparágak vállalataiba fekteti a pénzt.

Az árupiac egyébként kifejezetten slágertémának számít az idén. A nyersanyagpiacok várható emelkedését ez évben több alapkezelő is próbálta meglovagolni nyílt végű alapokkal is. Az MKB egy nyersanyagalapokba fektető konstrukcióval is előállt júliusban, szeptemberben pedig a K&H is elindította nyersanyagalapját forintban és dolláralapon is. Szintén az árupiacok emelkedésében hisznek a Takarék Investnél, amely származtatott árupiaci alapot indított nemrég, az Access Befektetési Alapkezelő XGA Aranytégla alapja pedig a nemesfémek drágulásából próbál részesedni. Különleges alappal próbálkozik a divattrendek helyett rendszerint saját utakon járó Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő. A Smart Money nevű alap abszolút hozamú befektetési alapokba fekteti a kliensek vagyonát. HB

Részvénypiac

Hosszú távra érdemes részvényekbe fektetni – derül ki a Raiffeisen Capital Management és az osztrák Wifo gazdaságkutató cég felméréséből.

Tízéves görgetett periódusokat vizsgálva már csak az esetek 3, húszéveseket áttekintve pedig nulla százalékában buktak a befektetők.

Reálértékben nézve 25-30 éves távon 5 százalék az esélye annak, hogy tőkeveszteséget szenvedjen el a befektető.

Tízéves görgetett periódusokat vizsgálva már csak az esetek 3, húszéveseket áttekintve pedig nulla százalékában buktak a befektetők.

Reálértékben nézve 25-30 éves távon 5 százalék az esélye annak, hogy tőkeveszteséget szenvedjen el a befektető.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.