BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Márciusi többszemélyes bőségtál

„A jövőre való felkészülés legjobb módja, hogy nagy gondot fordítunk a jelenre, mivel ha tudjuk, hogy az a múltból született, akkor a jövő alapja csakis a jelen lehet. Mindezek alapján csupán a jelenért vagyunk felelősek, hiszen aki azt féltve őrzi, az egyben vigyázó szemét a jövőre is veti” – tartja egy buddhista szerzetesi mondás. A fenti idézet a részvénytulajdonosok számára is tanulságos lehet, mivel többségük hajlamos figyelmen kívül hagyni az olykor kincset érő előrejelzéseket. A befektetőknek döntően szelektív a hallásuk: bika piacon elhessegetik maguktól a korrekciót kiáltókat, a medve piacon viszont érdekes módon mindenki jobban figyel az előrejelzésekre.

Március óta pedig meglehetősen bikajellegű a piac, így a korábbi igencsak szkeptikus szemüvegek lekerültek a fejekről, jó ideje már nem is bear market ralinak hívjuk a több mint hét hónapja tartó száguldást. Március 9-től napjainkig az észak- és latin-amerikai régióban az S&P 500 Index 57,04, a NASDAQ Composite Index 65,39, a mexikói Bolsa 79,61, a brazil Bovespa 74,22 százalékkal emelkedett saját devizájában mérve. Európában a DJ Euro Stoxx 50 60,62, a DAX, a FTSE 100 és a CAC 40 index rendre 57,76, 47,85 és 51,79 százalékkal került feljebb. Ázsiában és a csendes-óceáni térségben a leginkább nyomon követett indexek – a Nikkei 225, a Hang Seng és az S&P/ASX 200 – 40,25, 83,59, valamint 53,59 százalékot híztak ugyanezen időszak alatt. A saját devizájukban mérve abszolút rekorderek: az ukrán részvényindex 257,95, a kazah 169,10, a moszkvai dolláralapú RTS 150,18, a vietnami Ho Chi Minh index 146,50, az argentin M.AR Merval pedig 138,71 százalékos teljesítményt ért el. De nem kell szomorkodniuk a magyar befektetőknek sem, hiszen a BUX is 114,88 százalékot hozott a vizsgált időszakban.

A csodaszép számok bűvöletében úgy gondolhatjuk, valóban V alakú a kilábalás a recesszióból. Én azonban továbbra sem vagyok 100 százalékig meggyőződve arról, hogy mindez már az új bika piac kezdete. A jelen helyett érdemes a nagyon közeli jövőre összpontosítani: fontos lehet, hogy az egyes indexek esetében a kulcsellenállások támasszá válnak-e, vagy visszapattanva róluk kialakul egy korrekció, erre az elkövetkező 2-4 hétben jó esély lehet. A korrekció mértéke kétséges: lehet 5-10 százalékos, de van esély komolyabb esésre is. Meghatározó szint lehet az S&P 500-as indexben az 1120-as, amelyet érdemes árgus szemekkel figyelni. Addig is érdemes neutrális részvénykitettséget tartani, esetleg leheletnyi túlsúlyozással. A korrekciót követően – már ha az valóban bekövetkezik – ismét megfontolandó lehet a részvénysúly növelése. Azt viszont, hogy meddig tart még a felhőtlen boldogság, nagyban meghatározza, mikor kezdik meg a jegybankok a monetáris szigorítást, és zárják el a likviditáscsapokat.

Néhány napja a Fed washingtoni konferenciáján Ben Bernanke jegybankelnök arról beszélt: a központi bank szerepét ellátó intézmény készen áll akár az azonnali szigorításra is. Ez olvasatomban azt jelenti, hogy az irányadó rátához az év végéig még biztosan nem nyúlnak, hiszen a gazdasági folyamatoknak előbb „kellő mértékben fel kell javulniuk” ahhoz, hogy emelni lehessen a kamatot vagy vissza lehessen vonni a nem szokványos monetáris politikai eszközöket. Ez utóbbiak megvalósulását viszont a kamatok emelésénél jóval hamarabb is el tudom képzelni. Mindez több kérdést is felvet: valóban megáll-e majd a gazdaság a saját lábán a pénzpumpák elzárása után, vagy a V helyett W, esetleg más alakú lesz a kilábalás? Szintén kérdéses, hogy a későbbi inflációs hatások miatt nem késett-e már el a jegybank a bankóprés leállításával, tudja-e majd kezelni a nagyon komoly szintű munkanélküliséget, hajlandó lesz-e ismét fogyasztani a lakosság.

Szintén kérdés, hogy mindezek fényében a jelenben milyen befektetésekre érdemes figyelni. A részvénypiacok közül továbbra is vonzó lehet Törökország, Oroszország, Brazília és Kína, a visegrádi országok közül pedig Lengyelországra és kisebb mértékben Csehországra is érdemes összpontosítani. A korábban kiválóan teljesítő magyar piacon viszont érdemes lehet csökkenteni a kitettséget. Ha valaki az amerikai és az európai régiós befektetések között őrlődik, számára az amerikai papírok vonzóbbak lehetnek. A magyar állampapírok esetében még mindig komoly felértékelődési potenciál mutatkozik, bár hét százalék alatti hozamoknál már kezd fogyni a levegő. A devizapiacokon a dollár erős nyomás alá került, de technikailag erősen túladott, ezért akár 2-3 százalékos korrekció is kialakulhat, annak ellenére, hogy hosszabb távon az euró várhatóan tovább erősödik az amerikai dollárral szemben, és az 1,6-es szint újbóli elérése sem kizárt.


Tájékoztatás

Jelen elemzés nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak. A befektetés részletes feltételeit az alap tájékoztatója tartalmazza, amely a mindenkor érvényes kondíciós listákkal együtt megtalálható a forgalmazási helyeken. A befektetési alap forgalmazásával (vétel, tartás, eladás) kapcsolatos költségek az alap kezelési szabályzatában és a forgalmazási helyeken megismerhetők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.