BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megállíthatatlanul emelkedik az olaj ára?

Az olaj ára 82 dollár fölé emelkedett, mielőtt visszacsúszott a 80 dollár fölötti sávba.

Szerda este elérte a 82,00 dollárt az olaj hordónkénti ára, utoljára 2009 októberében állt ilyen magasan az árfolyam. A decemberi jegyzésű könnyű nyersolajért a mai napon már csak 80,12 dollárt adtak. Az Északi-tengeri Brent ára is visszaesett 78,55 dollárra, miután elérte a 80,26 dollárt az előző napon – jelenti az AFP.

Az amerikai energiaügyi minisztérium jelentése szerint az október 16-i héten 2,3 millió hordóval csökkentek az üzemanyag tartalékok, vagyis a készlet az elemzői várakozásoknál jobban fogyott. A szakértők mindössze 800 ezer hordós mínuszra számítottak.

Az elmúlt napokban folyamatosan emelkedett az olaj ára, a trendet a dollár gyengesége is erősíti. Az elemzők ugyanakkor kételkednek abban, hogy a 80 dollár fölötti szint a jelenlegi gazdasági helyzetben tartható. Az olaj ára 2008 júliusában érte el a történelmi rekordnak számító 147 dolláros szintet, majd decemberre 32 dollárra zuhant.

Október elsején törte át az árfolyam a 70 dolláros szintet, 20-án pedig már 80 dollár fölé is benézett. Az októberi ugrás előtt utoljára áprilisban emelkedett ilyen mértékben az ár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.