BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyerésben a portfóliók

Megtört végre a zsinórban öt negyedéven át tartó bukássorozat, amely ez év március végéig már csaknem 485 milliárd forintnyi árfolyamveszteséget okozott a magán-nyugdíjpénztári portfóliókban. A kaszszák ugyanis a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint befektetési tevékenységükön több mint 176 milliárd forint nyereséget realizáltak a második negyedévben, és ahogy a tőzsdei, illetve állampapír-piaci árfolyamok alakulnak, nem kizárt, hogy befektetési szempontból történetük legjobb esztendejét zárják az idén.

A harmadik negyedévben ugyanis mind a részvény-, mind az állampapírpiac kedvezően alakult. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX több mint 30 százalékot emelkedett, a hosszú lejáratú állampapírok árfolyamát mérő MAX index pedig több mint 10 százalékot szedett magára. Ennek köszönhetően jelenleg egyetlen olyan pénztári portfólió sincs már a magánkaszszáknál, amely az év eleje óta negatív hozamot produkált volna el – derül ki a PSZÁF honlapján közzétett árfolyamadatokból. Ezekből a számokból azonban az is kitűnik, hogy a kedvező piaci fejleményeket nem minden vagyonkezelő használta ki egyformán jól: óriási különbségek vannak ugyanis az idei hozamokban. A legjobb portfóliók már 25 százalék fölötti pluszban járnak, miközben a sereghajtók árfolyamnyeresége még az ötöt sem éri el. Még a javarészt magyar állampapírokba fektető klasszikus alapok teljesítménye között is nagy a szórás. A kategória éllovasa a Dimenzió klasszikus portfóliója volt, amely az év elejétől számolva szeptember 21-re már csaknem 15,5 százalékos hozamot ért el. A legalacsonyabb nyereséget az Évgyűrűk ügyfelei könyvelhették el, számukra a klasszikus alap mindössze 6,4 százalékot hozott az idén. A Dimenzión kívül egyébként öt pénztár klasszikus alapja ért még el 10 százalék fölötti hozamot, a dobogós helyeken az ING és a Vasutas magánkassza portfóliói állnak.

Még nagyobb az eltérés a kiegyensúlyozott alapok teljesítményei között. A prímet ebben a kategóriában is a Dimenzió és az ING portfóliói viszik, amelyek ez évben már csaknem 20 százalékos hozamot értek el. A sereghajtók pedig az Axa csoport kasszái, az Axa és a Premium, amelynek alapjai még 4 százalékos nyereséget sem produkáltak. A klasszikus alapokénál magasabb részvénykitettség egyébként a legtöbb pénztárnál meghozta a gyümölcsét: a tőkepiacok emelkedésének köszönhetően az alapok döntő többsége százalékosan két számjegyű hozamot ért el az idén.

A legnagyobb hozamkülönbségek a legkockázatosabb kategóriában, a legalább 40 százalékos részvénykitettséggel operáló növekedési alapoknál vannak. Itt az élen egy kisebb pénztár, a Quaestor portfóliója áll több mint 31 százalékos árfolyamnyereséggel. A másik két dobogós helyen az OTP és az ING alapjai osztoznak, 28,5 illetve csaknem 27 százalékos hozammal. A növekedési kategóriában is már csak mindössze három olyan pénztári portfólió van, amelynek nem éri el a hozama a 10 százalékot: a két axás alap mellett az MKB Nyugdíjpénztár teljesített még jóval az átlag alatt. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.