BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pozitív légkörben lőttek ki a magyar papírok

A vártnál jobb amerikai GDP adat mozdította ki a globális indexeket az elmúlt egy hét lejtmenetéből.

 Az előzetes negyedéves adat szerint a bruttó nemzeti össztermék a várt 3,2 százalék helyett 3,5 százalékkal emelkedett a harmadik negyedévben az Egyesült Államokban. Az európai részvénymutatók a pozitív tartományban várták a kereskedés végét, a közép kelet-európai indexek is pluszban zártak.

A Budapesti Értéktőzsde elsőszámú mutatója, a Bux 3,06 százalékos emelkedést követően 20 898,66 ponton húzta le a rolót. A részvényszekció óriási forgalmat bonyolított: 38,2 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a papírok.

A tőzsdei nagyok közül csak a Magyar Telekom árfolyama zárt mínuszban (0,24 százalékos csökkenéssel 813 forinton). Az elmúlt napok lejtmenetéhez mérten drágult ma a bankszektor: az OTP árfolyama 7,29 százalékos pluszban zárt: 5430 forinton. A Mol papírok 1,94 százalékot drágultak 16 005 forintra, míg a Richter árfolyama 1,74 százalékkal emelkedett 40 190 forintra, köszönhetően a pozitív klinikai teszt eredménynek is.

A térségben Prága zárt mínuszban, a PX index 1,97 százalékot süllyedt. A varsói WIG-20 plusz 1,46 százalékon zárt, míg a bécsi ATX zárás előtt plusz 2,99 százalékon mozgott.

Elemzők szerint viszont még korai a korrekció végéről beszélni, és bár a vártnál jobb amerikai negyedéves GDP adat életet lehelt a piacba, a heti zárás előtt még nem indokolt a pozitív olvasat. A nyár közepi korrekcióra hasonlít az elmúlt egy hét mozgása – mondja Blahó Levente, a Raiffeisen részvényelemzője. A szakértő is egyetért azokkal a véleményekkel, amelyek szerint a mostani árfolyamszint vízválasztó lehet: ha sikerül megtalálni a vételi erőt – ami mára még nem dőlt el – akkor új csúcsok meghódításába kezdhet a piac.

Jó jel, hogy Amerikában pluszban nyitottak a börzék:. mintegy 30 perccel tőzsdenyitás után a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 0,87 százalékos emelkedéssel 9849,45 ponton állt, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 1,19 százalékkal 2084,53 pontra nőtt, az S&P 500-as mutató 1,11 százalékkal 1054,32 pontra erősödött.

Elemzők viszont a korrekció végéről vitatkoznak, kétséges ugyanis, hogy a pesszimizmus ilyen hamar elillant – mondja James Paulse, a Wells Capital Management szakértője. A Bloomberg által megkérdezett piaci szereplők fele defenzív marada mostani légkörben, és a március óta tartó rali megtorpanását várja (azóta 68 százalékot emelkedtek a mutatók) – áll a hírügynökség felmérésében.

A héten kezdődött profit realizálás viszont érzékenyen érintette a kelet-közép európai régió devizáit, amelyek az elmúlt hónapokban tartott stabil árfolyamsávból jelentősen kilengtek. A hazai fizetőeszköz a július óta tartott sáv gyenge szélét tesztelte, 275,35 forintig gyengült az euróval szemben a csütörtök reggeli bankközi piacon. Estére viszont visszatért a 271-es szintre. A dollár 187,25 forintig drágult délelőtt, de zárásra 183,1 forinton állt a jegyzése, míg a svájci frankért 182 forintot kértek reggel, délutánra 180 forinton cövekelt az alpesi deviza ára a budapesti kereskedésben.

Mindez fejfájást okozhat a jegybankoknak, különösen a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a kamatvágások folytatásakor, mert a kilengés akár lassíthatja is a ciklust – vélik elemzők.

Elég nagy volt a kilengés, látszik, hogy a forint és a környező országok pénznemei erősen reagáltak a nemzetközi piaci korrekcióra – véli Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A szakértő szerint a forint benne marad a megszokott 265-275-ös sávban, a mostani tesztelés a két héttel ezelőtti mozgásra hasonlít: akkora az erős oldal alá nézett be a forint, egészen a 263-as szintig süllyedve, most viszont betekintett a 275 fölötti régióba.

Az elemző szerint nincs szó trendfordulóról, és úgy tűnik a korrekció is véget ért. A térségben a forint volt a legstabilabb deviza eddig is. A cseh korona például jelentősebben gyengült az elmúlt három hétben a politikai bizonytalanságok és a kamatcsökkentések várakozása miatt. A jövő héten a Bloomberg előrejelzése szerint 1 százalékra süllyedhet a cseh irányadó ráta. A korona a délelőtti 26,65-ös szintről kapaszkodott vissza 26,4 alá, míg a lengyel zloty árfolyama 4,28 és 4,25 között ingadozott az euróval szemben.

Suppan szerint a forint tarthatja az erősödő pályát, sőt ha novemberben beindulna a Mikulás rali az amerikai részvénypiacon, az akár tartósan 265 alá nyomhatná a fizetőeszköz árfolyamát. Suppan szerint jövő év közepére akár 5,5 százalékra süllyedhet az irányadó ráta Magyarországon.

Ennél valamivel óvatosabb becslést adott ma a Bloomberg elemzői konszenzusa, e szerint idén év végén 6,5 százalékra, jövőre pedig 6 százalékig csökkenhet a hazai alapkamat. Annette Skovgaard, a Nordea Bank koppenhágai elemzője szerint a forint volatilitása miatt kell visszavennie a lendületből az MNB-nek. Ha 6 százalék alá vágná a kamatot a jegybank, az kiüthetné a devizát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.