BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Fed szerint nem gond a gyenge dollár

A Fed illetékesei szerint nem ad okot aggodalomra a dollár gyengülése.

A zöldhasú értéke 15 hónapos mélypontra zuhant az elmúlt időszakban, a Fed számára ugyanakkor a valuta ereje csak az egyik szempont a sok közül a stratégia meghatározásában.

Richard Fisher, a Dallas Federal Reserve elnöke a Market News Internationalnek adott interjújában úgy fogalmazott: az emberek odafigyelnek a dollár gyengeségére, ugyanakkor egy fokozatosan gyengülő valuta nem feltétlenül jelent inflációs veszélyt. A Reuters hozzáteszi: Fisher tagja lesz annak a bizottságnak, amely meghatározza a jegybank szerepét betöltő fed 2011-es stratégiáját.

Hasonló véleményt fogalmazott meg a Philadelphia Fed elnöke. Charles Plosser Szingapúrban újságírói kérdésre úgy válaszolt: nincs ok azt feltételezni, hogy a dollár nem tér vissza a pánik előtti árfolyamszintre.

Ben Bernanke, a Fed elnöke ugyanakkor hétfőn leszögezte: ügyelnek arra, hogy a dollár ne veszítsen túl sokat értékéből.

A dollár és a font sterling gyors hanyatlása – valamint a dollárhoz minden eddiginél szorosabban kapcsolt jüan gyengülése – egyaránt táplálja a feszültségeket – írta a Világgazdaság tegnapi számában Harold James, a Princeton Egyetem történelemprofesszora. A szakértő szernt újra valutapiaci káosz felé haladunk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.