BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre több a külföldi vevő

A legrégebben működő hazai aukciósház – amely az elmúlt évekhez hasonlóan most is az őszi és a téli szezon határára időzítette árveréssorozatát – keddtől csütörtökig összesen 670 tételnyi ékszert, ezüsttárgyat, festményt, bútort, szőnyeget és dísztárgyat visz kalapács alá.

Ez nagyjából kétszázzal kevesebb a tavaly novemberi (és másfél százzal a 2009. májusi) nagyárverés tételszámánál. A cég vezetése ezt azzal indokolja, hogy a gyenge kereslet miatt a beadók közül most sokan tartalékolják műtárgyaikat, ők viszont nem akartak engedni a minőségi követelményekből, ezért nem töltötték fel gyengébb darabokkal a kínálatot. Persze a mostani viszonyok között az is eredmény, ha egy aukciósház nem kényszerül az árverések számának csökkentésére, egyes profilok elhagyására. A BÁV e téren abszolút sikeresnek mondható, hiszen a háromnapos nagyárverés után ez év decemberben is szervez egy külön ékszer- és ezüstaukciót.



Kiemelt súlyt fektetünk a gazdasági válság közepette is stabilan teljesítő ékszerekre és ezüsttárgyakra, sőt az órakínálatot növeltük is a korábbi árveréseinken megszokotthoz képest – öszszegezte a stratégiát a cég nemesfém-kereskedelmi részlegének vezetője, Kovácsné Racskó Szilvia. A kedd este kalapács alá kerülő ékszeranyagban néhány tízezer forintos kikiáltási árú „karácsonyi ajándékok” ugyanúgy helyet kaptak, mint több százezer vagy egy-két milliós befektetési tárgyak. Utóbbiak közé tartozik például a 267. számú aranygyűrű (1,5 millió) vagy a 2,4 millióról startoló fehérarany fülbevalópár (273. tétel).



Az ékszerek területén egyre több külföldi vásárlóval találkoznak a BÁV szakemberei. Egyes a magyar piacon nemzetközi összehasonlításban olcsónak számító drágakövek iránt főleg nyugati, elsősorban olasz vevők érdeklődnek, míg a ritkább antik ékszerekre, ötvöstárgyakra az orosz és ukrán gyűjtők, befektetők licitálnak előszeretettel – mondta el Dembitzné Szalóki Magdolna ékszerszakértő. Ez a tendencia várhatóan az e heti aukción is folytatódik, sőt akár erősödhet is.

A külföldi vásárlók érdeklődésének növekedése a festmények területén is érzékelhető. Ebben a szegmensben elsősorban a kelet-közép-európai (szlovákiai, erdélyi, sőt esetenként cseh, lengyel) vevők számának bővülését tapasztalja a BÁV, hasonlóan a MissionArthoz (VG, június 22., 15. oldal). A 19. század végi, 20. század eleji felvidéki festők például kifejezetten kapósak az ottani gyűjtők körében, legyen szó akár Mednyánszky Lászlóról, akár a kevésbé ismert nevekről. A mostani árverésen például jelentős határon túli érdeklődésre számíthat Skuteczky Döme gyönyörű, belle époque hangulatú női portréja (316. tétel, 220 ezer forint). A festménykínálat legdrágább darabja Czigány Dezső Táj kazlakkal című, az 1920-as évek első felében készült olajképe (390., 6,5 millió). A bő 120 festmény után néhány tucatnyi bútort és körülbelül negyven szőnyeget árverez a BÁV.

A harmadik nap is sok izgalmat tartogat a befektetőknek, hiszen a dísztárgyak között jelentős számú ezüstöt is felvonultat a BÁV. Mária Terézia-kori kávéskannából több példányért is versenybe szállhatunk, félmillió forint körüli áron (603., 604., 609.), de az igazi csemegét a 16–17. századi darabok jelentik. Az 594. számú serleg felső-magyarországi, az 595. számú pohárserleg erdélyi műhelyben készülhetett 1620 körül (induló áruk egyenként 850 ezer forint), az 593. számú reneszánsz menyegzői poháron (2,5 millió) pedig brassói mesterjegy látható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.