BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fenekestül felfordul a magánnyugdíjpénztári rendszer

Részvénytársasági formát és szigorú tőkekövetelményeket ír elő az új jogszabály

Fenekestül felfordul a jelenlegi magán-nyugdíjpénztári rendszer, ha az Országgyűlés elfogadja a Pénzügyminisztérium napokban benyújtott törvényjavaslatát, amely előírná a piaci szereplőknek, hogy 2013-ra zártkörű részvénytársasági formában működő nyugdíjbiztosítókká kell alakulniuk. A kasszáknak 2011. november végéig kell eldönteniük, átalakulnak-e, amelyik pénztár úgy dönt, hogy ezt nem teszi meg, arra végelszámolás vár.

Nézze meg, az Ön nyugdíjbiztosítója hogyan teljesít!

„A magán-nyugdíjpénztári rendszer elindulásának pillanatában is világos volt már, hogy a kasszák a jelenlegi formájukban nem lesznek alkalmasak a járadék folyósítására, ehhez szavatolótőkére van szükségük” – mondja Nagy Csaba, az OTP Magánnyugdíjpénztár ügyvezetője. Míg azonban a nagyobb, banki vagy biztosítói háttérrel működő pénztárak támogatják az átalakulást, a kisebb piaci szereplők már nem fogadják kitörő örömmel.

Az új rendszerben szigorú tőkekövetelményeket írnának elő a pénztárak számára. A törvény emellett a taglétszám függvényében meghatározza a minimális biztonsági tőkét is, amellyel a nyugdíjbiztosítóknak rendelkezniük kell. A 300 ezer tagnál nagyobb ügyfélkörű piaci szereplők esetében ez 2 milliárd forint lenne, az 50 ezernél kisebb létszámúaknál pedig 100 millió forintot kell előteremteni. A 19 magánnyugdíjpénztár közül egyébként a pénzügyi felügyelet legfrissebb adatai szerint taglétszáma alapján 11 ez utóbbi kategóriába tartozik.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

További információk a nyugdéjpénztárakról itt találhatók!

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.