BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyarapodtak a befektetések

Csaknem ezer milliárd forinttal nőtt három hónap alatt a magyarországi kezelt vagyon – derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) pénteken megjelent harmadik negyedéves regiszteréből. A szövetség tagjai szeptember 30-án bruttósítva 7832 milliárd forintnyi vagyont kezeltek, ez 13,6 százalékkal több a július véginél. Mivel az intézmények egymás befektetési jegyeit is vásárolják, ezeket a duplikációkat leszámítva a kezelt összvagyon 6997 milliárd forint volt.

A befektetési alapok, a pénztárak és a biztosítók vagyona egyaránt nőtt a vizsgált időszakban. A befektetési alapok a tőkebeáramlásnak és az árfolyamnyereségnek köszönhetően csaknem 13 százalékkal, 2785 milliárd forintosra híztak. A pénztárak vagyona pedig még ennél is nagyobb mértékben, több mint 16 százalékkal nőtt, és szeptember végén már meghaladta a 3 ezer milliárd forintot. A biztosítók azonban a jelek szerint csak lassan szerzik vissza az ügyfelek bizalmát, kevesebb mint 9 százalékkal gyarapodtak, 1640 milliárd forintra.

Az utóbbi években folyamatosan nőtt az intézményi megtakarítások összetételében a külföldi és magyar részvények aránya. Ez a tendencia a tavalyi év piaci visszaesései miatt megtorpant egy időre, de a harmadik negyedévben már ismét a kockázatosabb eszközök felé fordultak a vagyonkezelők, így a pénztárak befektetéseiből 34, a unit-linked életbiztosításokéból pedig több mint 48 százalékot tett ki a részvényhányad.

A pénztárak a magyar állampapír-piaci ralit is igyekeztek meglovagolni. A kasszáknál emelkedett az államkötvények aránya, a hazai állampapírok együttesen a portfóliók 52 százalékát tették ki. Csökkent viszont az alapokban a betétek és diszkontkincstárjegyek, valamint a magyar vállalati kötvények/jelzáloglevelek aránya. Érdekesség, hogy a befektetési jegyek aránya a kasszák portfólióiban 27,6 százalék, ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a külföldi befektetések nem kis része a költséghatékonyság és kockázatkezelés szempontjából előnyösebb megoldást kínáló befektetési alapokon keresztül valósul meg.

A biztosítók kezelt vagyonának csak kisebb részét, 568 milliárd forintot tették ki a unit-linked alapokban fekvő pénzek, a nagyobbik részt más vagyonelemek, például a biztosítási tartalékok adják. A befektetési céllal kötött unit-linked portfóliókban is nőtt a részvények és a magyar államkötvények aránya, miközben a bankbetéteké, a diszkontkincstárjegyeké és az egyéb magyar kötvényeké csökkent. A unit-linked termékeknél a nagyobb részvényarány miatt a negyedéves piaci teljesítmények átlagosan 12 százalék körüli hozamot eredményezhettek, a vagyon azonban ennél kisebb mértékben, 11,2 százalékkal nőtt, ez azt jelenti, hogy mintegy négymilliárd forint körüli tőkekivonás mehetett végbe a piacon. HB

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.