BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kis nyereség, nagy öröm

A töredékére eső profitok ellenére optimisták a régióban érdekelt bankcsoportok

<kep21121>Az előzetesen vártnál sokkal jobban alakult a harmadik negyedév a hazai piacon érdekelt európai bankcsoportok számára. Ez annak ellenére van így, hogy a számait eddig közzétevő hat szereplő összesített, kilenchavi nettó profitja alig egyötöde az egy évvel korábbinak. Csak a júniustól szeptemberig tartó időszakot nézve viszont már jóval kedvezőbbek a nyereségadatok is, hiszen az érintettek – az Erste, az Intesa Sanpaolo, a KBC, az OTP, a Raiffeisen International és az UniCredit – összesített adózott eredménye mindössze 15 százalékkal marad el a második negyedévitől.

Önmagában a harmadik negyedéves eredményt tekintve talán a K&H Bank anyacége, a belga KBC szállította a legkellemesebb meglepetést, hiszen 528 millió eurós nettó eredménnyel zárta az időszakot. Az egyszeri tételektől megtisztított profit ennél magasabb lett: 631 millió euró, ez 54 százalékkal nagyobb a második negyedévinél, és 15 százalékkal a 2008-as harmadik negyedévét is felülmúlja.

Jan Vanhevel, a bankcsoport kelet-európai érdekeltségeket irányító vezetője tehát nem véletlenül fűzött optimista kommentárt a számokhoz: a negyedéves beszámoló kapcsán úgy ítélte meg, hogy az elmúlt hónapokban az üzleti környezet folyamatosan javult, és a legfontosabb mutatók azt jelzik, hogy „túl vagyunk a gazdasági ciklus mélypontján”. Figyelemre méltó az itthon a CIB Bankkal jelen lévő Intesa Sanpaolo negyedéves profitja is, amely bő harminc százalékkal magasabb a második negyedévben regisztráltnál.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.