BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kraft–Cadbury: brit kosár az amerikaiaknak

Az amerikai Kraft Foods hivatalosan is ajánlatot tett az angol Cadbury édességgyártóra: 9,8 milliárd font (mintegy 3000 milliárd forint) értékben – tudósított a BBC News. A brit gyártó visszautasította az ajánlatot, mivel véleménye szerint ez az összeg meszsze van a cég valódi értékétől.

A Kraft 300 penny (3 font) készpénzt és 0,2589 újonnan kibocsátott Kraft-részvényt ajánlott a Cadbury egy papírjáért, ugyanannyit, mint az első informális ajánlatában szeptemberben. Az ajánlat értéke azért csökkent a korábban javasolt 10 milliárd fontról 9,8 milliárdra, mivel a Kraft részvényei az elmúlt két hónapban veszítettek értékükből. Így a jelenlegi árfolyamszintnél az ajánlat részvényenként 719 pennyt ér, szemben a korábbi 745 pennyvel. Hét végi sajtóértesülések szerint a Cadbury tulajdonosai részvényenként 820 pennys árat tartottak volna megfelelő kiindulási alapnak a Krafttal történő tárgyalásokra.

„Hisszük, hogy az általunk javasolt ár a legméltányosabb, azonnal kifizethető, a Cadbury hosszú távú értékét is figyelembe vevő ajánlat. Ez a legjobb opció mind a részvényeseknek, mind a társaságnak a jelenleg rendelkezésre álló lehetőségek közül, beleértve azt is, hogy a Cadbury független marad” – kommentálta az ajánlott összeget Irene Rosenfeld, a Kraft vezérigazgatója.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a brit versenyfelügyeleti hatóság hétfőn 17 óráig adott lehetőséget az amerikai vállalatnak, hogy hivatalosan ajánlatot tegyen a Cadburyre. Ha az ajánlatot a Cadbury közgyűlése nem fogadja el, akkor a Kraft újabb hat hónapig nem próbálkozhat a társaság felvásárlásával. VÁ

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.