BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napi Tipp: A gyenge dollár segíti az amerikai vállalatokat

A különböző szektorokra ellentétes hatást gyakorol az amerikai deviza 15 havi mélypontja, a legnagyobb amerikai vállalatok közül látványosan sikerült negyedéves eredményeiket javítania azoknak, akik tengerentúli értékesítéssel foglalkoznak, hiszen a gyenge dollárnak köszönhetően nőtt a versenyelőnyük.

 Látványos a tengerentúli értékesítéssel foglalkozó amerikai vállalatok pozitív megítélésére a dollár hatása. Az S&P 500-on jegyzett cégek, melyek bevételük legalább 50 százalékát tengerentúli eladásaikból szerzik 27 százalékkal nagyobb árfolyamnyereséget értek el az idén, mint a hazai értékesítők – a Bespoke tanulmánya szerint.

Ezek a részvények 48 százalékot emelkedtek, szemben a hazai eladók 21 százalékos bővülésével. A magyarázat a dollár index 7,7 százalékos éves süllyedése a kosárban jegyzett hat vezető devizával szemben.

Egyébként már a nyári hónapokban erősödött a korreláció a dollár index és az S&P 500 mutatója között, csúcsát júliusban érte el mínusz 0,45 ponttal, amely 42 éves csúcs, a 120 napos átlagból számított koefficiens októberben mínusz 0,44 pont volt. Technikai elemzések azt mutatják, hogy a dollár tovább gyengülhet a következő két hétben.

A Tokyo-Mitsubishi UFJ prognózisa szerint az elkövetkező 14 napban átlépi a jelenlegi technikai állását a dollár-euró árfolyam, amely az 1,5063-as értéken van, ez esetben pedig 1,5285-ig fog gyengülni a dollár jegyzése. Az elemzést arra alapozza a bankház, hogy az euró a múlt héten a négy heti mozgó átlaga (1,4869) fölött zárt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.