BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napi Tipp: Piaci körkép G20 után

A hétvégi G20 csúcstalálkozó árnyékában zártak a piacok tegnap. A legfontosabb részvény és árupiaci mutatók ismét kilőttek, míg az arany rekordszintre kapaszkodott, köszönhetően a dollár visszacsúszásának.

 Az amerikai zöldhasú az 1,5011 körüli szintre gyengült va közös pénzzel szemben, ez pedig fokozódó nyomás alá helyezi a nemesfémek mellett az ipari fémek, energiahordozók és az élelmiszerek árfolyamát.

Az európai vezető mutatók másfél százalékos pluszban zártak, míg a kelet-közép európai térség indexei remekeltek. A Budapesti Értéktőzsde elsőszámú mutatója, a Bux index 3,51 százalékos emelkedést követően 20 780,98 ponton zárta a hétfői kereskedést. A részvényszekció forgalma az idei napi átlag felét érte el: 13,48 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a papírok. A tőzsdei nagyok mindegyike a pozitív tartományban zárt: a Mol papírok 6,75 százalékot drágultak 15 890 forintra, a Magyar Telekom részvények ára 0,94 százalékkal nőtt 749 forintra, az OTP papírok értéke 3,55 százalékkal emelkedett 5540 forintra, míg a Richter árfolyama 1,99 százalékkal lőtt ki 41 000 forintra. A régiós mutatók közül a prágai PX index 2,02 százalékkal emelkedett tegnap, míg a varsói WIG-20 plusz 3,61 százalékon zárt, a bécsi ATX plusz 4,20 százalékon állt.

A dollár gyengülésével párhuzamosan kapaszkodtak a térség devizái. A forint két heti csúcson járt a dollárral szemben: 180-as szinten, míg az euró ára 272 forint alá esett, ami heti csúcs, míg a svájci frankért pedig 179 forintot kértek a tegnap esti záráskor. A térség devizái is erősödtek, a cseh korona fél százalékot kapaszkodott 25,6-ra, míg a lengyel zloty árfolyama 4,22-es szinten mozgott az euróval szemben.

Rekordok évét zárhatja idén az arany, nem csak az év-közbeni csúcsok számát tekintve – idén legalább 6-szor állított be történelmi árat, legutóbb tegnap: 1111,20 dolláron – hanem amiatt is, mert a 2009-es lehet a 9-ik egymást követő év, hogy az arany árfolyama magasabban zárja december 31-ét, mint ahol január 1-én nyitott. 1948 óta nem volt ilyen egyenletes emelkedés a nemesfém jegyzésében, ami elemzők szerint a világgazdaság akkut problémáira vezethető vissza.

Csalódást keltett például sokakban, hogy a világ vezető gazdaságainak (G20) hétvégi skóciai csúcstalálkozóján szóba se került az amerikai fizetőeszköz gyengélkedése miatt gerjesztett részvény és árupiaci buborékok hatása. Egyedül Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke vélte – már sokadszorra, újra – hangsúlyozni, hogy a világgazdaság szempontjából létfontosságú az erősebb dollár.

Ezzel szemben az amerikaiak inkább a kínai yüan erősítéséről szóló ígéretet hallottak volna szívesen (ez a várakozás sem teljesült), de a recessziós kilábalás közepette sem a gyenge dollár ellen, sem a gazdaságokat mesterségesen életben tartó állami költekezés ellen nem hallott senki kirohanást Timothy Geithner pénzügyminisztertől. Márpedig a pénznyomda miatt zuhan a dollár és vele párhuzamosan emelkedik meredeken az arany ára, amely idén 26 százalékot drágult, de ennél is szemléletesebb adat, hogy november első hetében közel annyit drágult a nemesfém – 4,8 százalékot - mint az idei legjobban teljesítő hónapban, októberben (5,7 százalék).

Április óta a múlt heti volt a legjelentősebb drágulás, és szakértők szerint minden jel arra mutat, hogy folytatódik a rali. „A dollár továbbra is nagy nyomás alá helyezi a fémeket, különösen az aranyat” – mondja Afshin Nabavi, az MKS Finance genfi szakértője, hozzátéve: „még van hova szárnyalni.”

Szakértők úgy látják, hogy a gyenge dollár kényszeríti a jegybankokat is arra – akik hagyományosan eladók a piacon – hogy aranyba helyezzék át tartalékaikat, vagyis vételeikkel elmozdíthatják az egyébként sem egyensúlyi állapotban mozgó kereslet-kínálatot. A múlt héten például India vásárolta fel a Nemzetköz Valutaalap aukcióján meghirdetett nemesfém állomány felét, 200 tonnát, amivel az ország a világ 10-ik legnagyobb készlet tulajdonosává vált.

Valószínűleg nem okoz nehézséget a maradék 200 tonna értékesítése sem, ugyanis Kína még csak most kezdi áthelyezni dollár tartalékait más értékőrzőbb eszközökbe. Néhány hete még az is szóba került, hogy Kína vezetésével új nemzetközi valutakosárral cserélnék le a dollárt nemzetközi trónjáról, amelyben az aranynak is szerepet szántak.

Még az óvatosabb becslések is azt mutatják, hogy nem áll meg a mostani rekordon a sárga fém, akár még az idén újabb historikus szinteket láthatunk, Richard C. Kang, az Emerging Global Adviserors befektetési igazgatója szerint a következő hat hónapban 1350 dolláron tetőzik az árfolyam.

Más nemesfémek közül az ezüst unciája 2,2 százalékot drágult tegnap két heti csúcsra: 17,76 dollárra unciánként. A platina 1,3 százalékot drágult 1359,65 dollárra, míg a palládium árfolyama 0,6 százalékkal nőtt 331,80 dollárra. Az ipari fémek közül a réz három hónapos szállításának jegyzése 1,3 százalékot emelkedett 6574,75 dollárra.

Ma teszi közzé az amerikai mezőgazdasági hivatal a termény előrejelzését, a búza, a kukorica és a szójabab továbbdrágult a hét elején. A kőolaj tegnap 80 dollár alatt ingadozott, a west texas intermediate (WTI) árfolyama 78-79 dollár közé szorult.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.