BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ömlik a pénz az alapokba

Októberben egyfajta átrendeződés kezdődött a befektetési alapok piacán: a likviditási alapok helyett a pénzpiaci, a kötvény- és az ingatlanalapokat fedezték fel újra a befektetők, akik a változékony tőkepiaci helyzet ellenére is kitartanak az alapok mellett – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).

Mivel az intézményi és a lakossági befektetőktől is folyamatosan áramlott a friss tőke a piacra, az elmúlt hónap is pozitív szaldóval zárult. A Bamosz tagjai által kezelt befektetési alapok októberben összesen 31,7 milliárd forintot vonzottak, a piaci teljesítmények pedig mintegy 10 milliárddal növelték a vagyonukat, így összességében a 416 hazai befektetési alapban október végén már 2820 milliárd forint volt.

„A válság előtti kiegyensúlyozott »régi szép« időkre emlékeztetett az elmúlt hónap, bár még érezhető, hogy a befektetők részéről a bizalom csak fokozatosan épül fel” – emelte ki Temmel András, a Bamosz főtitkára, aki szerint ha a gazdasági körülményekben nem történik drámai változás, az alapkezelők újabb jó időszak elé nézhetnek.

Kiemelkedő növekedést produkáltak októberben a kötvényalapok: 17,5 milliárd forintot vonzottak, ezenfelül 2,9 milliárdnyi hozamot értek el. Különösen a rövid kötvényalapokat vásárolták sokan: ezek 13 milliárd forint friss tőkét vonzottak. A hosszú kötvényalapok hozama ugyan jobb lett, mint a rövideké, ennek ellenére ezekbe a konstrukciókba csak 4,5 milliárd érkezett.

Szintén jól ment a pénzpiaci alapoknak, amelyekbe 14,5 milliárd forint friss tőke áramlott. Érdekesség viszont, hogy a kategória 73 százalékát jelentő likviditási alapok vagyona ezúttal fél százalékkal csökkent, mivel ezekből 8,3 milliárd vándorolt el. (Igaz, 4,1 milliárd forint hozam viszont növelte a likviditási alapok vagyonát.) A klasszikus pénzpiaci konstrukciók közül a hónapban a dollárban denominált alapok vonzották a legtöbb új tőkét, és a leggyorsabban is ezek vagyona nőtt, de a magyar és kisebb mértékben az euróövezeti pénzpiaci alapok iránt is volt érdeklődés.

A lakossági befektetők körében viszonylag kevéssé népszerű részvényalapok már nem voltak ilyen szerencsések. A befektetők az elmúlt hónapban mintegy 1,4 milliárd forintot vontak ki belőlük, igaz, ezt a mintegy 1,7 milliárdos hozam kompenzálni tudta. A részvénytúlsúlyos alapokból 600 millió forint vándorolt el, de csaknem kétmilliárdos hozam keletkezett rajtuk. A tiszta részvényalapok vagyonát 750 milliós tőkekivonás és mintegy 200 millió forint veszteség csökkentette.

A hónapban felgyorsult a tőkebeáramlás az ingatlanalapokba is: összesen több mint 4 milliárd forint friss tőkét vonzottak a konstrukciók, emellett 1,2 milliárdos hozam is növelte a vagyonukat, így összvagyonuk a hónap végén már 263 milliárd forint volt.

A nyilvános garantált alapok viszont nem tudhatnak jó hónapot maguk mögött: összvagyonuk ismét tovább csökkent, 411 milliárd forintra. Ez leginkább a tőkekivonásnak köszönhető, a lejárt és nyílt végűvé alakuló alapok miatt ugyanis 5,3 milliárd távozott a konstrukciókból, s ezt a piaci hozamok nem tudták kompenzálni. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.