BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordot dönthet a hedge fundok vagyona

A jövő év végére 2000 milliárd dollárra emelkedhet a fedezeti alapok vagyona, mivel a százalékosan két számjegyű átlagos hozamszint rendkívül csábító lesz a befektetők számára – idézi a Bloomberg hírügynökség Barry Bausanót, a Deutsche Bank New York-i részlegének egyik vezetőjét. A Deutsche Banknál lévő fedezeti alapok vagyona is nőtt az elmúlt időszakban, és a nemzetközi befektetők jövőre újabb összegeket kívánnak a hedge fundokba helyezni – mondta Bausano. A szakember szerint a bővülés annak köszönhető, hogy megnőtt az intézményi ügyfelek igénye a jó kockázat/hozam arányosan kezelt befektetések iránt, miután a kötvényhozamok alacsonyak lettek, a passzívan kezelt részvények teljesítménye pedig csalódást okozott.

A Deutsche Bank felmérése szerint a nemzetközi fedezeti alapok a várakozásoknál gyorsabban lábaltak ki a válságból, annak dacára is, hogy a pénzügyi felügyeleti szervek fokozták az ellenőrzésüket, és egyes portfóliómenedzsereket – például a Galleon csoport alapítóját, Raj Rajaratmant – újabban bennfentes kereskedéssel vádolnak. Februárban még a befektetők 60 százaléka vélekedett úgy, hogy az alapok vagyona mintegy 11 százalékkal zsugorodik az idén, és decemberben 1330 milliárd dollár körül lesz szektorszinten.

Az alapok vagyona egyébként tavaly júniusban tetőzött 1930 milliárd dolláron, és több mint 30 százalékkal csökkent márciusra a piacokon elszenvedett veszteségek és a tőkekivonás miatt, így akkor már csak 1330 milliárdot kezeltek a fedezeti alapokban. A chicagói Hedge Fund Research adatai szerint viszont a hedge fundok vagyona szeptember végén már 1530 milliárd dollár volt. Az idei első tíz hónapban a fedezeti alapok a HFRI index szerint 17 százalékot emelkedtek, és az alapok kétharmada tőkebeáramlásról számolhatott be a harmadik negyedévben.

Ennek ellenére Bausano úgy véli, a teljes fedezetialap-szektor bevétele 30-40 százalékkal eshet még vissza az idén 2008-hoz képest, a Deutsche Bankkal kapcsolatban azonban optimistább, ott a bevételek kismértékben emelkedni fognak. Ez annak köszönhető, hogy a Deutsche Bank és a Credit Suisse volt az a társaság, amely komoly mértékben tudta növelni piaci részesedését a Goldman Sachs és a Morgan Stanley rovására, amikor azok a fedezeti alapok, amelyeket tavaly érintett a Lehman Brothers csődje, átcsoportosították a befektetéseiket. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.