BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Száguldó fedezeti alapok

Szakértők óriási növekedést jósolnak a következő években a fedezeti alapok számára, annak ellenére, hogy a kormányok igyekeznek szigorúan megregulázni a pénzpiaci válság egyik kiváltójának tartott ágazatot. Barry Bausano, a Deutsche Bank elsődleges piacokért felelős egyik vezetője azt jósolja, hogy a jövő év végére a fedezeti alapok vagyona meghaladhatja a 2008 júniusában mért 1930 milliárd dolláros csúcsot. Az intézményi befektetők az alacsony kötvényhozamok és a passzív értékpapírok kiábrándító teljesítménye miatt érdeklődnek egyre erősebben a két számjegyű hozammal kecsegtető hedge alapok iránt – fogalmaz a szakember.

A mélypontot márciusban regisztrálta a globális pénzügyi zűrzavartól, a Madoff-botrány hatásaitól és a hatósági szigorítások terveitől szenvedő ágazat. Akkor a chicagói Hedge Fund Research (HFRI) adatai szerint 1330 milliárd dollár parkolt a fedezeti alapokban, ez 31 százalékos visszaesést jelentett kilenc hónap alatt. Azóta azonban az elemzőket is meglepő növekedést produkált a szektor: szeptemberben már 1530 milliárdra nőtt az összvagyon, és a HFRI indexe az év első tíz hónapjában 17 százalékkal erősödött.

A Bloomberg kommentárja szerint a következő öt évben minden feltétel adott lesz ahhoz, hogy jelentős hasznot érjenek el a fedezeti alapok. A világszerte követett laza monetáris politika és az ismét rendelkezésre álló banki kölcsönök révén rengeteg befektetésre váró pénz van a piacon, és ez (a várhatóan gyenge GDP-növekedés közepette) ideális feltételeket teremt a fedezeti alapok létjogosultságát biztosító buborékok kialakulásához – fogalmaz a hírügynökség szakírója, Matthew Lynn.

A várható „aranykor” profitját azonban nem ugyanazok a közvetítők fogják lefölözni, akik korábban tették. A Deutsche Bank, a Credit Suisse és más kereskedelmi bankok piaci részesedése jelentősen növekedhet a korábbi

piacvezető brókerek, a Morgan Stanley és a Goldman Sachs rovására – vélekedik Brad Hintz, a Sanford C. Bernstein & Co. elemzője. Az alapkezelők földrajzi elhelyezkedését leginkább a szabályozási változások fogják befolyásolni. A brit főváros pozícióit például az EU által tervezett szigorítások mellett az is jelentősen rontja, hogy jövő áprilistól az évi 150 ezer font feletti jövedelmekre 50 százalékos adót vet ki a szigetország. Ennek hatására két éven belül az alapkezelők ötöde áttelepül Svájcba – jósolja a Kinetic vagyonkezelési tanácsadó cég alapítója, David Butler. VG

Amerikai felügyeleti szigorítás

A derivatívák kereskedelmének szigorítása is szerepel abban a tervezetben, amelyet az amerikai szenátus pénzügyi bizottságának elnöke, Christopher Dodd terjesztett elő tegnap.

A hónapokig formálódott csomag – amely a törvényhozási viták során még jelentősen módosulhat –, s Barack Obama elnök elképzeléseivel ellentétben egyetlen szervezetnél, az újonnan létrehozandó pénzügyi fogyasztóvédelmi hatóságnál összpontosítaná a bankfelügyeleti jogokat.

A tőkepiaci felügyeletnek (SEC) állami apanázs helyett ezentúl a díjbevételeiből kellene eltartania magát, a pénzügyi rendszer kockázatait figyelő tanács pedig több jogosítványt kapna annál, amit a Fehér Ház javasol.

A hónapokig formálódott csomag – amely a törvényhozási viták során még jelentősen módosulhat –, s Barack Obama elnök elképzeléseivel ellentétben egyetlen szervezetnél, az újonnan létrehozandó pénzügyi fogyasztóvédelmi hatóságnál összpontosítaná a bankfelügyeleti jogokat.

A tőkepiaci felügyeletnek (SEC) állami apanázs helyett ezentúl a díjbevételeiből kellene eltartania magát, a pénzügyi rendszer kockázatait figyelő tanács pedig több jogosítványt kapna annál, amit a Fehér Ház javasol.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.