BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zsúfolt hét az árverési piacon

ma kezdődő lesz a magyar műkincspiac idei téli szezonjának talán legzsúfoltabb hete, hiszen három cég szervez vegyes profilú, többnapos árveréssorozatot. Az összkikiáltási érték egyenként kétszáz-kétszázötven millió forint körül alakul.

A Pintér Aukciósház szerdától péntekig sorra kerülő aukciója nem csak a több mint félezer tételes anyag méreténél fogva érdemel figyelmet. Ahogy a cég vezetője, Pintér Péter lapunknak elmondta: az aukció vezetőjeként világossá teszi, meddig terjed egy-egy tétel esetében a limitár, így a nyertes licitáló tudni fogja, hogy tényleg övé lett-e az adott műalkotás. A limitárak bizalmas kezelése miatt eddig nehéz volt valós képet alkotni a hazai aukciók lefolyásáról és eredményeiről, és ez rontotta a vásárlók, illetve a beadók bizalmát az aukciósházak iránt. A bizalmi válság tovább súlyosbította a gazdasági krízis műkincspiaci hatásait, ezért nincs más kiút, mint a határozott váltás és a bizalom fokozatos felépítése – fogalmazott Pintér. A cég idei kamaraaukcióin már alkalmazták az újítást, amely most nagyobb léptékben is vizsgázni fog. Pintér Péter szerint nem baj, ha az aukciókon kezdetben alacsony eladási arányt és esetenként irreálisan alacsony leütési árakat érnek el; a fő az, hogy rendszeres, kiszámítható színvonalú és átlátható árveréseket szervezzenek, amelyeken valós eredmények születnek.

A Pintér karácsonyi aukciójának első napján, szerdán egy hazai viszonyok között szokatlanul bőséges régi bútoranyag kerül kalapács alá. A több mint 180 tétel között copf, empire, biedermeier, historizáló, szecessziós és kisebb részben 20. századi darabok szerepelnek egymillió forint felettig terjedő kikiáltási árakon.

Az aukció második napján másfél száz tételnyi ezüst, kerámia és más dísztárgyat, illetve ékszert vonultat fel az aukciósház, de a Batthyány családhoz kapcsolódó oklevelekre is licitálhatunk, egyenként 30 ezer forintos árról. A legmagasabb árról (kétmillió forint) a 322. számú smaragd fülbevalópár indul. A pénteki zárónapon a festményekkel rukkol elő Pintér Péter; a művésznévsorban régi, valamint 19–20. századi kismesterek olyan nagyágyúkkal váltakoznak, mint Batthyány Gyula, Benczúr Gyula, Mednyánszky László vagy Vaszary János.

A Polgár Galéria karácsonyi aukciósorozatát kedd este bő másfél száz festmény, grafika és kisplasztika indítja. A tavaly téli Polgár-árveréshez hasonlóan most is kiemelkedő a régi festmények mezőnye: Rosa da Tivolinak az egykori Karátsonyi-gyűjteményt megjárt védett állatjelenete (104. tétel, 3,8 millió forint), egy Veronese iskolájában készült, szintén védett ószövetségi jelenet (90., 5,5 millió) vagy a holland Adam Willaerts tengeri csatája (91., 6 millió). A legnagyobb szenzációnak a római barokk klasszicizáló irányzatához sorolható Francesco Rosa egyik legjelentősebb, monumentális méretű vászna, az Agrippina partraszállása Brindisinél (95. tétel) számít. A muzeális alkotás 22 millió forintról indul. A 19–20. századi mezőnyben ezekhez fogható Rippl-Rónai József, Szinyei Merse Pál, Lotz Károly és Vaszary János egy-egy alkotása (122., 56., 59., 123.).

A keddi műtárgykínálatban a Zsolnay kerámiák és néhány antik bútor tűnik a legizgalmasabbnak, de a záró szőnyeganyagban is akadnak – ha nem is gyűjtői, de lakberendezési szempontból – figyelemre méltó darabok. A csütörtök esti ezüstárverés tételeinek egy része a magyar származású németországi médiakirály, Josef von Ferenczy hagyatékából kerül kalapács alá, méghozzá sokszor feltűnően alacsony induló árakon. Végül órákkal és ékszerekkel zárul a hét. Időmérő szerkezetekből az idén nem gyűlt össze annyi a Váci utcai cégnél, hogy folytatható legyen az Idő urai elnevezésű speciális aukciósorozat, de a több mint hetvendarabos kínálatban azért így is akad néhány közepes, illetve magasabb árfekvésű ritkaság (például 601. számmal egy XVI. Lajos-stílusú, Boullé-technikával díszített konzolos kandallóóra, 2,2 millió forintról).

A hét végén a Belvedere Szalon lesz a figyelem középpontjában. Szombat délután bő kétszáz tételnyi kép- és szoboranyagot árverez Forró Tamás, közöttük nem kevesebb mint hét darab ötmillió forint feletti induló árú remekművet. Aba-Novák Vilmostól egy 1930-as olasz városrészlet és Idrányi Tibor ismert portréja kerül kalapács alá, egyenként 8,5 millió forintért, míg Nagy Oszkár és Ziffer Sándor egy-egy nagybányai látképéért 9,5 millióért lehet harcba szállni. Vaszary János Leány című festménye 8,5 millió, Czóbel Béla Párizsi házai 7,5 millió, Mednyánszky László Folyóparti városa 6,5 millióról startol.

Vasárnap egy a válság közepette különösen vonzó területre, az ezüsttárgyak piacára tesz kitérőt a Belvedere Szalon, mintegy másfél száz – zömmel százezer forint alatti árfekvésű – tárgy árverezésével. Két kifejezetten befektetői darab is szerepel azonban a kínálatban. A 69. számú gyertyatartó pár Pesten készült, 1831-ben, és közel kilenckilós bruttó súlyához méltón 1,8 millió forintról indul. Az aukció zárótétele pedig Erzsébet királyné hintójának 1945 utáni, 8,5 kilós aranyozott ezüst mása (kikiáltási ár: 2,8 millió forint).

Kieselbach: aukció helyett kiállítás

Nem lehet a válság előtti módon működni, most a fix áras eladás tűnik célravezetőnek – ezzel indokolta Kieselbach Tamás azt a döntését, hogy a szokásos árverés helyett galériás formában értékesíti téli festménykínálatát. Mint elmondta, a nagy nyugati aukciósházaknál is megnőtt a magáneladások (private sales) aránya, mivel így a beadók rugalmasabb feltételekkel tudnak megválni eladni kívánt tárgyaiktól.

A múlt szerdán megnyílt kiállításon és a hozzá készült katalógusban 115 festmény, rajz és szobor szerepel, zömmel a huszadik század első felének magyar klasszikus mestereitől. Egyebek mellett Rippl-Rónai József, Gulácsy Lajos, Patkó Károly, Batthyány Gyula, Paál László kimagasló értékű remekművei várnak vevőre.

A múlt szerdán megnyílt kiállításon és a hozzá készült katalógusban 115 festmény, rajz és szobor szerepel, zömmel a huszadik század első felének magyar klasszikus mestereitől. Egyebek mellett Rippl-Rónai József, Gulácsy Lajos, Patkó Károly, Batthyány Gyula, Paál László kimagasló értékű remekművei várnak vevőre.-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.