BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alakul az új ABN Amro

Megállapodott az ABN Amro és a Deutsche Bank, hogy utóbbi megvásárolja a holland pénzügyi csoport egyes érdekeltségeit – jelentették be szerdán az érintettek. Maga a bejelentés ugyanakkor nem jött váratlanul: Gerrit Zalm, az ABN Amro vezérigazgatója nem sokkal korábban utalt rá, napokon belül megkötik a szerződést.

A közvetlenül a karácsonyi ünnepek előtt aláírt kontraktus értelmében az első számú német hitelintézet 700 millió eurót – nagyjából egymilliárd dollárt – fizet azért, hogy hozzá kerüljenek az ABN Amro hollandiai kereskedelmi banki eszközei. A megvásárolt csomag ezenfelül egy 75 százalékig terjedő garanciavállalást is tartalmaz a holland bank várható hitelezési veszteségeire.

Az egyezségnek mindkét fél szempontjából komoly jelentősége van. A Deutsche Bank számára a megállapodás révén lehetővé válik, hogy terjeszkedjen a holland piacon, az ABN Amrónak pedig adott a lehetőség, hogy – immár megfelelve az Európai Bizottság által támasztott versenyjogi feltételeknek is – egyesüljön a Fortis Netherlandsszel. A megállapodás emellett mindkét fél számára nagy megkönnyebbülést hozott: az elmúlt egy évben ugyanis több alkalommal közel kerültek a megegyezéshez, ám végül sohasem sikerült közös nevezőre jutni, ez az európai uniós tisztségviselőknek – többek között a megadott határidők többszöri kitolódása miatt – érthetően nem tetszett. Most viszont úgy tűnik, az ügylet pénzügyi zárására már 2010 kora tavaszán sor kerülhet.

Az ABN Amro egyébként már részletesen elemezte az ügylet eredményre és tőkemegfelelésre gyakorolt hatását. Ennek alapján az eladás miatt 800 és 900 millió euró közötti negatív pénzügyi hatással kell számolnia a holland pénzügyi csoportnak. Ebben ugyanakkor már benne vannak azok a céltartalékok is, amelyeket a várható hitelezési veszteségek miatt kellett elkülöníteni, biztosítva ezzel a szerződésben szereplő, 75 százalékos „ernyőt”. E költségek eredményeképpen a holland pénzügyi csoportnak állami tőkeemelésre van szüksége, ám ez biztosított, hiszen már jóváhagyta a parlament.

A szebb napokat is látott ABN Amrót 2007-ben vette meg a Royal Bank of Scotland (RBS), a Banco Santander és a Fortis Holding alkotta konzorcium 71 milliárd euróért. A hitelválság kirobbanása miatt ugyanakkor a Fortis is nehéz helyzetbe került, és az ABN Amróban lévő részvényei állami kézbe vándoroltak, beleértve a pénzügyi csoport hollandiai banki és biztosítási tevékenységeit is. A holland kormány most ezeket a saját kezében lévő érdekeltségeket kívánja egybegyúrni, létrehozva egy megújult ABN Amrót.

Gerrit Zalm vezérigazgató szerint az ABN Amro és a Fortis hollandiai érdekeltségeinek integrációja 2010 második felében kezdődhet meg, miután az állami kézben lévő, illetve az RBS-t illető részegységeket jogilag is szétválasztották egymástól. VG

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.