BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mínuszban a dollárbetétek

Rossz idők járnak a dollárforrásaikat betétben tartó lakossági ügyfelekre: a bankok többnyire nullához konvergáló éves kamatokat hajlandók fizetni a zöldhasúért, és az elmúlt fél év alatt a forint is jelentősen erősödött az amerikai devizához képest.

A dollárbetéteseknek ebben az évben egyáltalán nem kedvezett az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) által meghatározott irányadó ráta alakulása – helyesebben mozdulatlansága – sem: az amerikai alapkamat ugyanis a múlt év vége óta a zéró szint közelében (0,25 százalékon) áll, ez elvben még ennél is kisebb betéti kamatokat feltételezne.

Az elmúlt hónapok devizapiaci fejleményei szintén nem jöttek jól a dollárban utazó magánbefektetőknek: a zöldhasú ugyanis minden meghatározó devizával szemben gyengült, ez tükröződik a forinttal szembeni pozícióin is. Tegnap délután egy dollárért nem egészen 184 forintot adtak a bankközi devizapiacon, ez bő nyolc százalékkal elmarad a fél évvel korábbi szinttől.

Igaz, 2009 egészét tekintve még így is kedvező a kép, már ami az árfolyam alakulását illeti: az év eddigi szakaszában elért, a Bloomberg által kalkulált átlagkurzus még mindig meghaladja a 202 forintot, szemben a múlt év egészében mért 172-es értékkel. (A tetőpontját – hasonlóan a többi devizáéhoz – március 5-én érte el a kurzus, akkor egy dollárért 252 forintot adtak a kereskedők.)

Az éves összevetésben még mindig magas átlagárfolyam ugyanakkor aligha tudja ellensúlyozni a betétesek kamatokon elért veszteségeit. A lakossági ügyfeleknek ugyanis többnyire évi két százalék alatti kamatot kínálnak a hitelintézetek a dollárbefektetésekért, ebből még lejön a 20 százalékos kamatadó, a maradékot pedig – kisebb összegeknél legalábbis – a devizaszámla fenntartási költsége tünteti el. (Jól jellemzi a helyzetet, hogy két százalék feletti éves kamatból – a nagyobb hitelintézeteknél – hat hónapos időtávra csak három, három hónaposra pedig csak egy létezik a piacon.)

Akciós ajánlatot is alig találni a piacon, hiszen a hazai lakossági ügyfelek körében a dollár a kevésbé preferált fizetőeszközök közé tartozik. A Budapest Bank két és hat hónapos időtávra tart érvényben akciós ajánlatot. Előbbinél legfeljebb évi 2,5 százalékos kamatban részesülhet a betétes, ám ehhez legalább 200 ezer dollárt kell a hitelintézetnél elhelyeznie, ezen összeghatár alatt a kamat 2,2 százalék. A hat hónapos akciós betétnél szintén 200 ezer dollárnál húzták meg a határt, az alatt 2,4, fölötte pedig 2,7 százalék az elérhető kamat. A K&H a már jól ismert, az új ügyfeleknek szánt Üdvözlet betétjének dolláralapú változatát kínálja, három hónapos futamidőre,

3 százalékos éves kamat mellett. Az ajánlat ugyanakkor – jellegéből adódóan – csak az új elhelyezésű dollárbetétekre vonatkozik.

A kilátások pedig szintén nem kecsegtetnek túl sok jóval, már ami az árfolyam várható alakulását illeti. Az elemzők többsége szerint a dollár kurzusa még mindig nem érte el a mélypontját, az UBS szakértői például 1,57-os euróval szembeni árfolyamot várnak 2010 decemberére.

A hazai háztartások kezén lévő devizabetétek állománya ugyanakkor – főleg árfolyamhatás miatt – viszonylag erős ütemben, 15 százalékkal emelkedett az októberig tartó egy évben, és meghaladta az 1250 milliárd forintot. (Ez az öszes lakossági betét nagyjából 16 százalékának felel meg.) Ennek viszont a nagyobb részét az euróban elhelyezett megtakarítások teszik ki. BM

Nem módosítottak Svájcban

Változatlanul hagyta a 0,25 százalékos irányadó rátát a svájci jegybank (SNB) monetáris tanácsa, illetve a három hónapos LIBOR célsáv alsó és felső (0,25, illetve 0,75 százalékos) értéke is mozdulatlan maradt. A döntés – amely a hazai devizahitelesek többségének is kedvez – megfelelt az előzetes piaci várakozásoknak.

A jegybank becslése szerint az idén 1,5 százalékkal csökkenhet a bruttó hazai termék az alpesi országban, a jövő évre viszont már pozitív növekedési dinamikával számolnak.

A legfrissebb prognózis szerint éves szinten 0,5-1 százalékkal növekedhet a svájci GDP.





A jegybank becslése szerint az idén 1,5 százalékkal csökkenhet a bruttó hazai termék az alpesi országban, a jövő évre viszont már pozitív növekedési dinamikával számolnak.

A legfrissebb prognózis szerint éves szinten 0,5-1 százalékkal növekedhet a svájci GDP.-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.