BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napi Tipp: Hintázni fog a héten a forint

Érzékeny kilengésekkel várhatja a jövő heti kamatdöntést a hazai deviza, amelynek árfolyama 4 forint széles sávban bolyongott tegnap. Erősödő trendben maradnak a régiós pénzek, amelyeket a globális optimizmus és a magára találó kockázatvállalási hajlandóság röpíthet magával.

 Hiába a piaci jókedv, tegnap estére kiütötték a forintot. A hazai deviza árfolyama a reggeli 271-es szintről 275 forint közelébe emelkedett, a fizetőeszközre két ellentétes erő is hatott.

Egyfelől általános optimizmust váltott ki a piacon, hogy Abu Dhabi bejelentette: kimenti kistestvérét, Dubajt a csődből és 10 milliárd dolláros támogatást nyújt a Dubai Worldnek, illetve leányának, a Nakheelnek. A reggeli bejelentésre több mint fél százalékot tudtak erősödni a térség feltörekvő devizái: a hazai pénznem benézett a 272-es szint alá, míg a cseh korona 25,60-ig, a lengyel zloty pedig 4,12-ig kapaszkodott a közös pénz ellenében.

Később mindkét deviza visszakozott: a korona 25,70 fölé, a zloty pedig 4,15 közelébe esett.

A heti előrejelzése szerint viszont, erősödő trendben maradnak a régiós pénzek, amelyeket a globális optimizmus és a magára találó kockázatvállalási hajlandóság röpíthet magával – nyilatkozta Stuart Bennett, a londoni Calyon befektetési házának szakértője a Bloombergnek.

Délutánra visszakorrigált a forint árfolyama is, az euró ára 274 forint fölé nőtt, a dollárért 187,65 forintot kértek, szemben a reggeli 185 forinttal. A svájci frank ára 179 forintról 181,82 forintra emelkedett.

Az esti gyengülés oka az lehetett, hogy az Európai Központi Bank (EKB) finn tagja, Erkki Liikanen tegnapi interjújában a likviditás és gazdaságösztönző csomag kivonásáról beszélt, ami miatt elemzők arról kezdtek találgatni, mikor kezdődhet el a kamatemelési ciklus az eurózónában. Az általános vélekedés szerint ez most már inkább hamar, mint később megindulhat, akár már 2010 első felében.

Hasonló hatás érte a régiós devizákat már pénteken is, amikor a vártnál jobb amerikai munkaerő piaci adatokra gyengültek a devizák, ugyanis befektetők szerint a foglalkoztatási helyzet javulása miatt előbb emelheti az irányadó kamatot a Fed, mint azt sokan várják. Amerikai kormányzati források a hétvégén úgy nyilatkoztak, hogy a gazdaságban 2010 tavaszától jöhetnek létre új munkahelyek, azaz a vártnál hamarabb, köszönhetően annak, hogy az Obama-kormány jövő évi programjában kiemelt helyre kerül a munkaerőpiac konszolidálása.

A forint várhatóan volatilis mozgásban lesz a héten, akár 3-4 forint széles sávban is bolyonghat a jegyzése: 272 és 276 forint között. December 21-én, hétfőn dönt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa az irányadó kamatrátáról. Egyre több elemző véli úgy, hogy a tanács lassítani kényszerülhet a kamat-csökkentési cikluson, és 25 bázispontos vágást hajt végre. Igaz a piaci konszenzus még 50 bázispontos vágást vár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.