BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Holland fellebbezés az ING ügyben

Az ING Csoport és Hollandia közösen tervezi megtámadni az Európai Bizottság állami támogatást felülvizsgáló döntését – jelentette be csütörtökön a bankcsoport.

Az ING elsősorban azt nehezményezi, ahogyan a bizottság – amely a csoport feldarabolásához és több üzletág kiszervezéséhez kötötte a holland kormány által nyújtott 10 milliárd eurós támogatást – elszámoltatta el banksegély visszafizetésének feltételeit.

Mint ismeretes, az ING és Hága megegyezett, hogy a korábbi megállapodáshoz képest kevesebb kamatot kell fizetnie a hitelintézetnek, ugyanis annak tőkeemeléssel sikerült forrást bevonnia, így hamarabb tudta törleszteni a kölcsön első felét.

A tranzakciót – vagyis az alacsonyabb kamatprémiumot – állami támogatásnak minősítette a versenyjogi biztos, és mintegy 2 milliárd eurós juttatásként könyvelte el. Várhatóan a luxemburgi általános ügyek bíróságának kell döntést hoznia a kérdésben, amely évekbe is telhet, hívják fel a figyelmet jogi tanácsadók, akik szerint az egész európai bankszektorra nézve precedens értékű döntés születhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.