BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zsugorodnak a betéti kamatok

Az év végi hajrát követően alaposan megnyirbálták a lakossági ügyfeleknek kínált betéti kamataikat a bankok. Bár még mindig bőven akad olyan akciós ajánlat, amely eléri vagy meghaladja a 6,25 százalékos jegybanki irányadó rátát, a korábbi, feltűnően gáláns konstrukciók kezdenek eltűnni a piacról.

A nagyobb piaci szereplők közül egyedül az UniCredit Bank tart a kínálatában 7 százalék feletti kamat mellett árult, klasszikus betéti konstrukciót. A hitelintézetnél két hónapos lekötés választásakor kaphat 7,5 százalékos kamatot az ügyfél, ám ez a lehetőség csak a banknál újonnan elhelyezett pénzösszegre vonatkozik. Az idő előtti feltörés – az UniCreditnél már szinte hagyományosan – viszonylag „fájdalommentes”, vagyis a betétes az idő előtt felvett részösszegre 5,50 százalékot kap. (A kivett összegnek ugyanakkor legalább 50 ezer, miközben a lekötésben maradónak minimum 200 ezer forintnak kell lennie.)

A két hónapos időtávra szóló konstrukciók között előkelő helyen szerepel az OTP Bank KamatMost nevű betétje is, ahol majdnem 7 százalékos kamatot kaphat az ügyfél. Ehhez azonban legalább 300 ezer forinttal növelnie kell a banknál tartott megtakarításait, és minimum egymillió forintot le kell kötnie.

A negyedéves futamidejű betéteknél az Allianz viszi a prímet évi 6,75 százalékkal, ám ennél a terméknél is van feltétel: az ügyfélnek a megadott időszakban több ízben is bankkártyával kell fizetnie. A jegybanki irányadó ráta feletti kamatot kínál még három hónapra az MKB és a CIB is: előbbi 6,66, utóbbi 6,5 százalékot.

Féléves időtávon az Erste KamatBiztos betétje a vezető ajánlat, új pénz lekötésekor ugyanis 6,70 százalékos kamatot kap a kliens. (Létezik 12 hónapos változat is, itt 6,50 százalék az elérhető kamat.)

Több hitelintézet is premizálja ugyanakkor a hűséges vagy a folyószámla-használatban aktív ügyfeleit: az FHB Kamat Plusz betétjénél például három- és hathavi futamidőnél egy, 12 hónaposnál pedig 0,5 százalékos többlethez juthat az ügyfél, ha teljesíti a feltételeket. Az MKB-nál is létezik Hűség és Prémium kategória a kondíciós listában, az e csoportokba tartozó betétesek 7 százalék feletti kamatot is elérhetnek.

A folyamatos jegybanki kamatcsökkentések hatásai már jól látszanak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, a novemberi adatokat tükröző statisztikáin is. A forintban lekötött lakossági betétek kamatai 36 bázisponttal, 6,94 százalékra mérséklődtek, ilyen alacsony értékre pedig 2008 márciusa óta nem akadt példa.

A hazai háztartások egyébként 7429 milliárd forintot tartottak forint- és devizabetétben november végén a hazai pénzügyi szolgáltatóknál, ennek 58 százalékát tették ki az éven belüli lejáratra lekötött forintmegtakarítások. A 2009 novemberéig tartó 12 hónap alatt gyakorlatilag folyamatosan növekedett a háztartások betéteinek mennyisége, az éves bővülés 8,5 százalék körül alakult. VG

Bevált új számla

A CIB Bank tavaly december elején indult kampányának bő másfél hónapja alatt több mint 12 ezren választották a Malacpersely számlát – tudatta közleményében a hitelintézet.

Ez a megtakarítási számla évi 7 százalékos kamatot fizet az ötmillió forint alatti összegre, feltéve, hogy az adott havi kamatperiódusban megtakarított összeg eléri a tízezer forintot, és az adott időszakban az ügyfél nem nyúl a félretett pénzéhez.

Ez a megtakarítási számla évi 7 százalékos kamatot fizet az ötmillió forint alatti összegre, feltéve, hogy az adott havi kamatperiódusban megtakarított összeg eléri a tízezer forintot, és az adott időszakban az ügyfél nem nyúl a félretett pénzéhez.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.