BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Aki bankokat ment, mentse meg az államokat is!"

Európának "társadalmi szolidaritást" kell mutatnia - hangoztatta elemzésében Joseph Stiglitz Nobel-díjas amerikai közgazdász.

A Guardian című lapban megjelent írásában kifejtette: az Európai Központi Bank tőkeinjekciókkal támogatja a fizetőképes bankokat azért, hogy túljussanak a nehéz időkön, és ugyanilyen módon kellene kezelnie Görögországot is.

"Ha pedig az Európai Központi Bank hajlandó likviditási támogatást nyújtani a bankoknak, akkor ezt az országok részére is meg kellene tennie"- figyelmeztetett az amerikai közgazdász, aki úgy véli, a 2009 második felében kezdődő gazdasági fellendülés nem tart majd sokáig. Stiglitz szerint egyértelmű, hogy a pénzintézetek bukását követően a kormányoknak közbe kellett lépniük, ugyanakkor abszurd, hogy a béreket csökkentenék, miközben a bónuszokat továbbra is kifizetik - írja a Guardian.

A közgazdász a görög válsággal kapcsolatban elmondta: az euró tesztje az a helyzet, amikor a szegényebb országok nyomás alá kerülnek és kénytelenek a fejlett államokhoz fordulni segítségért. Stilglitz úgy látja, ezt a lehetőséget a görögországi krízis kirobbanásáig a szőnyeg alá söpörték. A közgazdász egyébként régóta támogatja a Tobin-adó bevezetését, mert úgy látja, a banki tranzakciókra kirótt teher csökkenti a pénzintézetek olyan jellegű aktivitását, amelynek nincs igazi társadalmi haszna.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.