BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bedőlő kuvaiti befektetők

A kuvaiti befektetési társaságok az elmúlt években látványos felvásárlások sorát hajtották végre, megszerezve többek között a brit Aston Martin luxus sportkocsigyártót - most azonban a cégek többségével együtt az emirátus befektetési modellje is csődbe kerülhet.

A felvásárlásokat ugyanis a mintegy 100 társaság olcsó hitelből finanszírozta a válság előtt, ezek visszafizetése pedig egyre problémásabb.

Elemzők szerint nem fenyeget a veszély, hogy a pénzügyi nehézségek hullámai - Dubajhoz hasonlóan - külföldi bankokat is elérnek, a külföldi aktívák kényszerű, nyomott árú értékesítése viszont a globális piacokra is érezhető hatást gyakorolhat.

Kuvaitban a közelmúltig a befektetési társaságok meglehetősen szabadon működhettek; alapításukhoz a jegybank mindössze a 15 millió dínáros (52 millió dollár) alaptőke letételét követelte meg. A legtöbb ilyen társaságot helyi bankok, vállalatok és kereskedőcsaládok hozták létre azért, hogy kölcsönök felvételével részvény-, magántőke-, és ingatlanbefektetéseket eszközöljenek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.