BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Élénkül a nemzetközi piac

Sokkal bátrabban vásárolnak a gyűjtők, mint egy évvel ezelőtt – így summázták tapasztalataikat az év eleje legjelentősebb általános profilú műkincspiaci seregszemléjének számító brüsszeli BRAFA vásáron kiállító galériatulajdonosok. A művészeti piac gyakorlatilag minden szegmensét lefedő vásár sikere arra utal, hogy a nemzetközi műkereskedelem szekere elindult felfelé. (Azért persze még drukkolnunk kell, hogy az élénkülés a magyarországi piacra is átgyűrűzzön.)

Az ez év január 22–31. között 55. alkalommal megrendezett BRAFA a világ legrégebbi általános profilú művészeti vására. A rendezvény fő vonzereje Brüsszel jó megközelíthetősége, továbbá az, hogy a kínálat sokkal szélesebb gyűjtői kör számára elérhető, mint a szakma „csúcstalálkozójaként” emlegetett maastrichti TEFAF-é. A 130 belga, más európai és amerikai galéria anyagában ugyan elfordulnak milliós árkategóriájú műtárgyak, ékszerek és bibliofil ritkaságok, de kisebb műtárgyakat, metszeteket akár néhány száz eurótól is találhattunk. A tízezer euró alatti mezőnyben 17. századi, aranyozott bőrrel bevont Plantin ládikák, kopt szövettöredékek, barokk rajzok, óegyiptomi fajanszszobrocskák és modern grafikák egyaránt szerepeltek, míg a festmények zömét ennél egy nullával magasabbra árazták a galériák. Az árak persze egy-egy tárgycsoporton belül is nagy szórást mutattak: a japán festett paravánokra szakosodott milánói Helena Markus standján például 10 ezer eurós darab ugyanúgy akadt, mint jóval 100 ezer feletti.

Magyarországról egyetlen galéria állított ki a brüsszeli vásáron. A Kálmán Makláry Fine Arts azokat a magyar származású, Párizsban sikeressé vált művészeket (Reigl Judit, Hantai Simon, Rozsda Endre stb.) vonultatta fel, akik itthon is a „védjegyének” számítanak. A galéria tulajdonosa, Makláry Kálmán lapunknak elmondta: sok új gyűjtővel került kapcsolatba Brüsszelben, az eladások jól alakultak, és egy jelentős New York-i galériával is sikerült közös kiállításról megállapodnia. Az idei keresletet Makláry is erősebbnek értékeli a tavalyinál, amikor először volt jelen a BRAFA-n.

A világ vezető múzeumaiban Jackson Pollock és más sztárok oldalán kiállított Reigl Judit nagyobb képeinek az ára 100-200 ezer euró körül mozog, ezt a magyarok helyett egyelőre inkább csak a nyugat-európai és amerikai gyűjtők hajlandók megfizetni – tette hozzá Makláry, aki a párizsi műkereskedelemben szerzett tapasztalatai után négy évvel ezelőtt nyitott galériát a Falk Miksa utcában. Némi elmozdulás mindenesetre tapasztalható, részben annak köszönhetően, hogy Reigl és Hantai (nem beszélve az időközben idehaza is aukciós sztárrá vált Csernus Tiborról) egyes kiemelkedő alkotásait 2008-ban és 2009-ben tízmillió forint feletti árakon sikerült értékesíteni Budapesten. Makláry arra számít, hogy hosszú távon Magyarországon is nő az érdeklődés a világszinten elismert, biztos befektetésnek számító alkotók iránt – legyenek azok akár magyar származásúak, akár nem.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.