BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ömlik a pénz az alapokba

Befektetés. Jól indult az új esztendő a befektetési alapok számára, ismét a válság előtti szinten áll a vagyonuk. Január végén csaknem 3100 milliárd forint volt a konstrukciókban, erre 2008 áprilisa óta nem volt példa – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz). Az intézményi és a magánbefektetők is úgy vásárolják a befektetési jegyeket, mint a cukrot: 94,2 milliárd forintnyi friss tőke áramlott a Bamosz-tagoknál kezelt konstrukciókba, a hozam viszont már jóval szerényebb volt az év első hónapjában, mindössze 6,2 milliárddal növelte az alapok vagyonát.

A legmagasabb hozamot egyébként januárban a kötvényalapok érték el. A hosszú kötvényalapok 1,91, a rövidek 1,01 százalékos nyereséggel zárták a hónapot. Méretükhöz képest ezeknek az alapoknak a vagyona nőtt a leggyorsabban a vizsgált időszakban, a konstrukciók több mint 9 milliárd forintnyi friss tőkét vonzottak, ennek java része egyébként az egyik rövid kötvényalapba, az OTP Optimába került. A részvényalapoknál is komoly tőkebeáramlást tapasztaltak az alapkezelők: 8,6 milliárd forintnyi friss tőke érkezett a konstrukciókba, ennek hatására az alapok összvagyona megközelítette a 350 milliárdot. Lapunk az alapkezelőktől egyébként úgy értesült, hogy a friss pénz zömét intézményi befektetők vitték a részvényalapokba.

Szokás szerint a pénzpiaci alapokba áramlott a legtöbb pénz az év első hónapjában. A konstrukciók csaknem 54 milliárd forintnyi friss tőkét vonzottak, emellett 6 milliárdnyi hozamot is sikerült megtermelniük, s ezzel 1200 milliárd forint fölé emelkedett az összvagyonuk. A befektetők körében a legnépszerűbbek a magyar likviditási alapok voltak, de az euróövezeti és a dollár pénzpiaci alapok iránt is fokozódott az érdeklődés.

Az ingatlanalapok szintén vonzzák a friss tőkét: 7,6 milliárd forintnyi új pénz áramlott beléjük, még az ingatlanalapok alapjai is gyűjtöttek tőkét a hónapban. Az elmúlt bő egy évben sokat szenvedett alapkategóriában lévő vagyon így ismét 300 milliárd forint fölé került.

A kisebb alapkategóriák, a vegyes, a származtatott és egyéb alapok is jó hónapot zártak, mindegyiküknél tőkebeáramlást tapasztaltak, igaz, a származtatott és egyéb alapok a hozamok terén nem remekeltek, többen közülük veszteségesek lettek januárban. Egyedül a nyilvános garantált alapoknál nem következett még be a trendforduló. A decemberi növekedés után ezek a konstrukciók januárban ismét vesztettek népszerűségükből, s vagyonuk 400 milliárd forint alá süllyedt. HB

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.