BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább esett az OTP - Riadalom a tőzsdéken

Megijesztette a piacokat, hogy Görögország adósságosztályzatának lerontásába kezdenek a nemzetközi hitelminősítők, emiatt a legtöbb vezető index zuhan Európa-szerte.

Az amerikai munkanélküli kérelmek megugrása is felelős a borús képésrt. De mint ismeretes tegnap a Moody’s Investors figyelmeztette Athént, hogy a jelenlegi A2-es besorolásról – ahova decemberben vágta a görög hosszú távú deviza adósságának besorolását – több fokozattal is lejjebb kerülhet az osztályzat akár egy hónapon belül.

 A Moody’s lépése rosszul érintheti a görög államháztartás finanszírozását, ugyanis ha két fokozattal lejjebb kerül az adósság besorolás, akkor az Európai Központi Banknál már nem lehetne görög államkötvényeket fedezetként letétbe helyezni. Az S&P egyébként szintén tegnap jelezte, hogy március végén vizsgálják felül a görög adósság osztályzatát, a hitelminősítő közleményében jelezte, hogy az sincs kizárva, hogy rövid időn belül tovább romolhat az adósság besorolása. Mindezek hallatán elbátortalanodtak a befektetőket, akik mint máskor, úgy most is először a feltörekvő piacokon fogták sátorfájukat.

Ennek hatása érződik a ritka alacsony forgalom mellett, a blue chipek gyenge teljesítményén is. Régiónkban Bécs tűnik a nap vesztesének, zárás előtt egy órával az ATX 2 százalékos esésben volt, de a prágai PX is mínusz 0,63 százalékon, míg a varsói WIG20 mínusz 0,70 százalékon mozgott.

A Budapesti Értéktőzsde vezető mutatója a BUX 0,70 százalékos visszaesésbe kezdett csütörtök délután, 20 479,06 ponton állt a mutató. A részvényszekció szinte teljesen kiszáradt, zárás előtt egy órával 8,4 milliárd forint volt a forgalom, ami a 2010-es napi átlag alig több mint harmada. Jelentősebb esést eddig az OTP-nek sikerült elkönyvelnie, a bankpapír jegyzése 1,24 százalékot süllyedt 5333 forintra, míg a Magyar Telekom – amely ráadásul gyenge negyedéves teljesítménnyel fejelte meg a napot - jegyzése 0,87 százalékkal került lejjebb 680 forintra. A Mol-részvények viszont 0,29 százalékot tudtak drágulni 17 050 forintra, a Richter árfolyama pedig 0,25 százalékot csökkent 39 800 forintra.

Részvényelemzők most arra spekulálnak, vajon sikerül-e a tegnapi visszarántást megismételni az Egyesült Államokban. Szerdán Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény elnöknek szavaira sikerült megfordítania a piaci szélirányt. Bernanke először jelent meg kongresszusi meghallgatáson azóta, hogy másodszorra is Fed elnöknek választották. Az elnök megerősítette, hogy mivel a gazdaság továbbra is törékeny állapotban van, valamint stabilak az inflációs várakozások a piacon, ezért még jó ideig alacsony szinten fog maradni az irányadó kamatráta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.