BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Válságálló a grafikai piac

A szokásos gazdag anyaggal, 232 tételnyi rajzzal, sokszorosított grafikával, mappával, illusztrált könyvvel és fotóval rukkol elő idei első árverésén az Arte Galéria. A hazai grafikai piac meghatározó szereplőjének számító cég tavaly sem csökkentette árverései számát, sőt a négy grafikai aukciót egy tematikus – enteriőrképeket felvonultató – festményárverés is kiegészítette. Utóbbin csupán a tételek negyede talált gazdára, ugyanakkor a grafikai árveréseken közel kétharmados kelendőségi arányt ért el az Arte. Ez – valamint az aukciók számának legalábbis szinten tartása – irigylésre méltó eredménynek számít a piac tavalyi pangása közepette.

Az Arte vezetője, Marsó Diana szerint a néhány tízezer, illetve pár százezer forintos árkategóriájú grafikai lapok keresletét kevésbé tépázta meg a válság, mint a festménypiacot. Valamelyest csökkentették az induló árakat (ahogy az antikváriumok is tették 2009 folyamán), és így a gyűjtőkör túlnyomó többsége megmaradt. A festménypiacról anyagi okokból kiszoruló vevők ugyanakkor nem jöttek át a grafika területére, vagy ha mégis, akkor nem az Arténál, hanem a nagy aukciósházaknál vásárolnak rajzokat, akvarelleket – esetenként persze jóval drágábban, mint amilyen árszint az Arténál jellemző. Marsó Diana szerint a most kalapács alá kerülő tételek között is vannak olyanok, amelyek megfelelő tálalással, milliós, tízmilliós festmények közé vegyítve sokkal többet érhetnek, mint a Magyar Építőművészek Szövetsége székházában tartandó Arte-aukción.

A február 27-én 11 órakor sorra kerülő árverést közel két tucat grafikai mappa, illetve konvolutum nyitja. Ex librisek, karikatúrák, ef.Zámbó István korai linónyomatai mellett egy igazi művészettörténeti csemege is szerepel: 2. tételként Derkovits Gyula Pandamonium című, 1920-as litográfiasorozatának 100. példánya indul, 120 ezer forintról. Az erotikus témájú lapok gyakran önállóan keretezve vagy paszpartuzva bukkannak fel (aránytalanul drágán) a műkereskedelemben, ceruzával szignálva – holott Derkovits csak a mappa előlapját írta alá, az egyes nyomatokon litografált szignó található. Ugyancsak darabonként, a könyvből kivágva és eredeti metszethez méltóan árazva kerülnek elő néha Kondor Bélának Az öreg halász és a tenger című Hemingway-regény 1965-ös kiadásához készített fametszetei; a bibliofil kötet egy példányát most ötezer forintról indítja Marsó Diana.

Inkey Tibor és más fotósok magyar művészeket ábrázoló portréi, valamint az 1930-as évekből származó, névtelen, ám kvalitásos budapesti látképek vezetnek át a mappáktól az önálló lapokhoz. Ezek között akad rézkarc Gross Bettelheim Jolántól (91., 70 ezer forint), szitanyomatok Rozsda Endrétől (189., 24 ezer) és Konok Tamástól (135–136., egyenként 16 ezer), monotípiák Bálint Endrétől (38–39., 28–46 ezer), továbbá rajzok El Kazovszkijtól, feLugossy Lászlótól, Kádár Bélától, Martyn Ferenctől, Pór Bertalantól és másoktól.

A tételek közül jó néhánynak a vonzerejét a proveniencia is emelheti. Egyes mappák a debreceni Officina kiadó alapítója, Békés István kisgrafikagyűjtő hagyatékából származnak, míg a modern rajzok egy része a Gresham-kör alapítói között számon tartott Szilágyi Sándor tulajdonában volt egykor.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.