BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Belvedere Szalon a jégtörő

Különböző profilú kamaraárverések után e hét szombaton 2010 első jelentős hazai festményaukcióját kísérhetjük figyelemmel. A Belvedere Szalonnál 159 festmény és grafika kerül kalapács alá, összesen több mint 122 millió forintos kikiáltási áron. Ennek majdnem a harmadát a 100. tétel adja. Szinyei Merse Pál Rokokó jelenet II. című, 1882-ben elkezdett, majd 1894-ben befejezett munkája a szakirodalomban gyakran említett, ismert magángyűjteményeket – például Krausz Simon bankárét – megjárt alkotás, amelyért most 38 millió forintos induló ártól lehet versenybe szállni.

A Kieselbach Galériánál 2006-ban felállított Szinyei-rekorddal (Parkban, 90 millió forint) összehasonlítva ez igen jutányos árnak tekinthető, de ha figyelembe vesszük, hogy az utóbbi években általában a 25–50 milliós sávban mozogtak a mester vásznainak leütési árai, akkor már sokkal reálisabb. Nagy kérdés persze, hogy a Szinyei-oeuvre-ben igencsak szokatlan témaválasztás (ezt Bellák Gábor a korabeli gyűjtői igényeknek való megfelelés szándékával magyarázza) ádáz licitálásra csábítja, vagy ellenkezőleg, elriasztja majd a gyűjtőket. Egy biztos: a kép azon ritkaságok közé tartozik, amelyekért gazdasági válság idején is joggal lehet magas árat remélni.

Az anyagban szerepel még néhány kiemelkedő alkotás, de ezek nem a tízmilliós, hanem a néhány millió forintos ársávban várják a licitálókat. Ferenczy Károly Patak híddal című, 1912-ben készült, erősen vázlatos olajképét (7.) 3,4 millió, Csók István holland ihletésű zsánersorozatának egy darabját (Pasziánsz, 33.) 1,4 millió, Perlrott-Csaba Vilmos Táncoló aktjait (47.) 4,8 millió, az árverést záró Bortnyik-kartont (Figura házak között) pedig 4,4 millió forintról indítja Forró Tamás. Kalapács alá kerül Csernus Tibor egy 1990-ben készült, beállításával és technikájával egyaránt Edgar Degas-t idéző női aktja (124., 2,8 millió forint) is. Az alacsonyabb árkategóriában érdemes odafigyelni többek között a szentendrei MűvészetMalomban nemrég zárult Kassai modernek című kiállításon bemutatott két Erdélyi Béla-tájképre (146. és 147. tétel, egyenként 180 ezer forint), Bálint Endre nyolcvanas években készült kollázsaira (21., 22. és 113. tétel, 60-80 ezer forint) és Poll Hugó Kiállításon című könnyed pasztelljére (71., 950 ezer).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.