BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átláthatóbbá válnak az állami befektetési alapok

Több mint 30 éves fennállása óta először tett közzé éves jelentést a világ egyik legnagyobb állami befektetési alapja, az Abu Dhabi Investment Authority.

A jelentés fontos, bár igen csak apró lépés az átláthatóbb működés felé: a dokumentum nem sok részletet tartalmaz, és továbbra is megbecsülni lehet, hogy az alap mintegy 400-450 milliárd dolláros vagyont kezelhet.


A szuverén alapok tevékenységével kapcsolatos félelmek akkor erősödtek meg a nyugati országokban, amikor azok a nyersanyagárak emelkedéséből származó pénzbőség nyomán fontos szereplővé léptek elő a globális piacokon. A nyugati kormányok aggályai szerint a sokszor autoriter államok által kezelt alapok befektetéseit politikai megfontolások is irányíthatják.

A Nemzetközi Valutalap ezért átláthatósági irányelveket dolgozott ki, amelyeket a legnagyobb alapok 2008 szeptemberében el is fogadtak. Ezeknek megfelelően Szingapúr két állami alapja már abban az évben jelentést adott ki; őket követi most Abu Dhabi.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.