BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bátortalanok a lakáshitelesek

Finanszírozás. Megijedtek a gazdasági válságtól a minőségi lakáscserében gondolkodó banki ügyfelek, hiszen a pangó lakáspiac ellenére egyelőre nem nőtt a kereslet az áthidaló kölcsönök iránt, és a pótfedezet bevonásának eszközével sem szívesen élnek a hitelfelvételt tervezők – derül ki a lapunk által megkérdezett hitelintézetek nyilatkozataiból.

Pedig a régi, lecserélendő ingatlan pótfedezetként bevonásának lehetősége elvben minden hitelintézetnél adott, és a nagyobb, a lakossági piacon is érdekelt bankok többsége tart a kínálatban áthidaló hitelt is.

Ez utóbbi lényege, hogy az adós – a megfelelő mértékű önerő előteremtése érdekében – a régi ingatlanát fedezetként felajánlva hitelt kap, majd a bizonyos időkorláton belül történő értékesítést követően azt a kamattal együtt visszafizeti a banknak.

Ilyen jellegű konstrukció például a CIB Bank Költözési Lakáshitel névre keresztelt konstrukciója, amelynek összege 1 és 15 millió forint között mozoghat, és az adósnak két év áll rendelkezésére ahhoz, hogy értékesítse régi ingatlanát. Hasonló a türelmi idő hosza az OTP Bank Lakáscsere Hitelénél is. (Az előtörlesztés lehetősége egyébként természetesen ezeknél a konstrukcióknál is adott.)

További részletek a holnapi Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.