BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Játékok fénnyel, árnyékkal

Jelentős fotó- és festménybemutatókkal, valamint izgalmas objektkiállításokkal várják a gyűjtőket a budapesti kortárs művészeti galériák. A fotóművészet kedvelői számára igazi csemegét jelentenek a hazai konceptuális művészet számtalan médiummal foglalkozó képviselőjének, Szombathy Bálintnak az 1970-es években készített fényképei, amelyeket Aktivizmusok címmel a Vintage Galéria mutat be. Ugyancsak a középgeneráció jeles képviselője Minyó Szert Károly, akinek Távoli elérés című tárlatát a Ferenciek terén, a Kárpátia udvarban található Kolta Galériában tekinthetjük meg. Az e hét pénteken záró kiállításon az indiai születésű művész fény-árnyék játékokat rögzítő egyedi, vászonra készült fotómunkái szerepelnek. Fontos fotókiállítást köszönhetünk a Nessim Galériának is. A The Danube River Project egy német művész, Andreas Müller-Pohle 2005-ös, a Duna forrásvidékétől a deltáig tartó útja során készült hatalmas anyagból mutat be fotókat és videoinstallációkat.

A festmény- és grafikai kiállítások zöme az adott galériák falairól régóta ismerős művészek legújabb munkáit vonultatja fel. Ilyen Tamási Claudia Útkereső című tárlata a Godot Galériában, a Várfok XO Termében látható aatoth franyo-anyag, sőt a Várfok Teremben ezzel párhuzamosan futó csoportos kiállítás is, amelyre többek között feLugossy László, Csiszér Zsuzsi, Mulasics László, El Kazovszkij, Rozsda Endre papírmunkáit válogatta be Szalóky Károly. Ismerős a budapesti közönségnek a Deák Erika Galéria e héten nyíló tárlatán szereplő Ghyczy Dénes is. A jelenleg Berlinben élő képzőművész legújabb sorozatára a korábbiakhoz hasonlóan a képfelület széttörése, a különböző térrétegek egymásra helyezése a jellemző. Az ugró vagy repülő alak egy furcsa, kockákból összerakott üres térben lebeg, a ránk néző arc lényegében az ismétlés izgalmas kombinációja. A kortárs szobrászat és objektművészet iránt érdeklődők számára kihagyhatatlan az acb Galéria Small is Beautiful – Kis objektek címet viselő csoportos kiállítása. A meghívott művészek között vannak, akiknek az objekt elsődleges műfaja, mint Halász Péter Tamás vagy Szalay Péter; mások sokféle médiummal dolgozva rendszeresen készítenek objekteket, mint Előd Ágnes, Gerhes Gábor, Július Gyula, Karácsonyi László, Keserue Zsolt, Pacsika Rudolf vagy a kiállítás kurátora, Várnai Gyula; s olyanokat is találunk, akik egyéb műfajban alkotva időnként létrehoznak objekteket, mint a festő Batykó Róbert vagy a hosszú évek festészeti és grafikai munkássága után az objekthez vissza-visszatérő Ádám Zoltán. A szintén Király utcai Inda Galéria Hova költözzünk, drágám? – Szimulátor címmel egy művészpár, Szabó Eszter Ágnes és Ilauszky Tamás munkáit vonultatja fel: egy lakás és a benne élők gondolati környezete jelenik meg enteriőrökkel. Néhány sarokkal odébb, a Knoll Galériában pedig Patrick Schmierer osztrák szobrász minimalista hatású, első pillantásra befejezetlennek tűnő objektjei játszszák a fő szerepet.

Szerencsére ma már nem megy ritkaságszámba, hogy a hazai kortárs galériák a külföldi művészeti vásárokon is rendszeresen szerepelnek. A februárban Londonban rendezett Kinetica Art Fairen a Faur Zsófi–Ráday Galéria vonultatta fel fél tucat hazai művész kinetikus alkotásait, a március 4–7. között sorra kerülő New York-i Volta vásáron pedig az Inda, az acb és a Videospace mutatja be egy-egy művészét, Szabó Ádámot, Halász Péter Tamást, illetve az indiai Gigi Scariát. Ilyen súllyal még soha nem szerepelt a magyarországi kortárs szcéna ezen a jelentős amerikai vásáron.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.