BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jönnek a többéves betétek

A tartós befektetési számlákkal (tbsz) együtt megszaporodtak a bankok kínálatában a hosszú távú betétlekötések is. Utoljára 2006 nyarán, a kamatadó-kerülési lázban indultak tömegesen egyévesnél hosszabb betétakciók, most szintén a köztehertől való mentesülés az, ami miatt arra számítanak a hitelintézetek, hogy jelentős kereslet támadhat az ilyen termékekre. A tartós befektetési számlákon elhelyezett pénzek kamata ugyanis három év után kedvezményes, 10 százalékos kulccsal adózik, öt év után pedig nem kell az ügyfeleknek közterhet fizetniük a bezsebelt hozam után.

Nem csak az ügyfeleknek jó persze az ilyen betét, a hitelintézetek is örülnek, hogy hosszabb időre megszerezhetnek egy klienst, akinek a pénzéért nem kell két-három havonta rendszeresen megküzdeni a konkurensekkel. A kamatokban is tükröződik mindez: a bankok viszonylag nagyvonalúak a többéves elkötelezettséget vállalókkal, az éves kamatokat hajlandók akár 7 százalék fölé is felvinni. (Az egységesített betétikamatláb-mutatók már valamivel alacsonyabbak, alig haladják meg a 6 százalékot.) Gáláns gesztus viszont a hitelintézetektől, hogy a többéves betétet menet közben feltörő ügyfelektől nem mindig veszik el az időközben felgyűlt összes nyereséget. Az OTP például másfél, a CIB 3, az UniCredit Bank 4,25 százalékos kamatot akkor is kifizet egyes hosszú távú betéteire, ha a kliens a futamidő lejárta előtt kéri vissza a pénzét.

A nagy hitelintézetek közül egyébként a tbsz kapcsán elsőként az UniCredit Bank indított hosszú távú betéti konstrukciókat, ezek közül az egyik három-, a másik ötéves futamidejű lett. A társaság már korábban is próbálkozott évekre magához láncolni a klienseket, hosszabb ideje kínál például kétéves futamidejű betéteket, ezek iránt szintén nő a kereslet. Jelenleg egyébként a három- és ötéves betét közül az UniCreditnél a háromévesre van nagyobb igény. Az Erste egyből ötféle betétet is indított a tbsz kapcsán, a legrövidebb lejáratú futamideje másfél, a leghosszabbé ötéves volt, és a bank korábban lapunknak úgy nyilatkozott, közülük az ötéves volt a legnépszerűbb. A társaságnál egyébként optimistán vélekednek a hosszú távú konstrukciókról, úgy vélik, középtávon akár a megtakarítások ötöde is átkerülhet a tbsz-ekre.

Az OTP-nél a hét elején vezették be az 5+ éves betétet, amelynek futamideje a tbsz kamatadómentes lejáratához illeszkedik. Az 5+ éves betét kamata 2010-ben fix, 2011-től pedig a mindenkori jegybanki alapkamathoz kötött, és az eltelt évek számától függően emelkedik. A változó kamatozású betét mellett 3,66 és 5,66 éves Profit betéteket is kínál a bank, ezek kamata egy fix alapkamatból és egy az euró/forint árfolyam alakulásától függő prémium kamatból áll.

A CIB-nél is tervezik a három- és ötéves bankbetétek felvételét a termékpalettára, a konstruk-ciók kamata pedig az OTP-éhez hasonlóan a jegybanki alapkamathoz illeszkedik majd. A CIB okkal bizakodhat egyébként abban, hogy a hosszú távú megtakarítások népszerűek lesznek kliensei körében. A most kínált leghosszabb távú, 18 hónapos betétjére ugyanis egyre nagyobb a kereslet. Jelenleg a hitelintézet teljes betétállományának 8 százaléka van ebben a konstrukcióban lekötve, de az új lekötések körében a másfél éves betét részesedése már 15 százalékos. HB




Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.