BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevés a tőkebefektetés a hazai cégeknél

A Magyarországon működő 270 ezer kis- és közepes vállalkozás közül csupán 350 cég esetében volt tőkeemelés 2008-ban, értéke meghaladta a 40 milliárd forintot – áll a Start Tőkegarancia Zrt. által az Opten adatbázisa alapján készített felmérésben. Zoltán Csaba, a társaság vezérigazgatója elmondta, mindöszsze 52 esetben történt tízmillió forint feletti, új tulajdonostól származó tőkeemelés a magyarországi kkv-knál a vizsgált időszakban, mintegy 4,4 milliárd forint értékben, ez tíz százalékkal kisebb összeg az előző évinél.

Az átlagos befektetési méret hat százalékkal nőtt, az egy évvel korábbi 80,2 millió forintról 84,9 millióra, a befektetések száma 60-ról 52-re csökkent. Ebből 36 százmillió forint alatti volt, 200–500 milliós befektetés csak hat esetben fordult elő. A mikrocégek közül harminc, a középvállalkozások közül viszont csak kettő vont be tőkét. Az egyes szektorokat tekintve a kereskedelem és a gépjárműjavítás járt az élen, 2008-ra csökkent a szállítás, a raktározás, az információtechnológia és a kommunikáció aránya, nőtt viszont a feldolgozóipari befektetések száma. A statisztikából az is kiderül, hogy megdöbbentően alacsony a szakmai, tudományos és műszaki tevékenység aránya – tette hozzá Zoltán Csaba.

A Start Zrt. a régiók és a szektorok tőkebevonási képességét is vizsgálta. Értékben, valamint darabszámban is Közép-Magyarország régió vezet, az elmaradottabb országrészekben viszont alig történt befektetés.

A felmérés szerint sok vállalkozás nem is gondolkodik külső források bevonásán, ugyanis a további növekedést inkább a keletkezett nyereségből vagy hitelből fedezik. Zoltán Csaba szerint az sem elhanyagolható szempont az adatok értékelésénél, hogy a kkv-szektornak túlságosan magas a kockázati szintje, valamint riasztó a vállalkozások pénzügyi helyzetének átláthatatlansága, és megoldatlan a befektetők jog- és érdekérvényesítésének problémája.

A szakember az elmúlt évről szólva elmondta: bár még nincsenek adatok, a tendencia csak kismértékben változhatott, inkább talán romlott a kép, 2009-ben kevesebb befektetés történhetett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.