BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Petőfi, Kazinczy és Balatonfüred

Könyvpiac. Kevés kivétellel 100 ezer forint alatti kikiáltási árú tételeket válogatott be pénteki árverésére a hazai antikvár könyvszakma egyik legismertebb cége, a Honterus, és hasonló tendenciát látunk a Mike és Társa április elején kalapács alá kerülő anyagában is. A kereskedők tapasztalatai szerint a gazdasági válság kezdete óta igencsak bővült a néhány ezer, tízezer forintos tételek kínálata, ugyanakkor a ritkaságok tulajdonosai lehetőség szerint kivárnak.

Néhány valódi csemege persze most is akad a komolyabb gyűjtők, befektetők számára. A Honterusnál 415. tételszámon indul a Petőfi Sándor Mednyánszky Berta iránti érzéseit megörökítő Szerelem gyöngyei című verseskötet egy példánya. Az 1845-ben, nagyon kis példányszámban megjelent opus 39 költeményt tartalmaz, és 600 ezer forinttól lehet érte versenybe szállni. A sorban utána következő tétel, a Felhők című Petőfi-kötet 1846-ban jelent meg; induló ára 240 ezer forint. A grafikák közül két Balatonfüredet ábrázoló, Bécsben kiadott 19. század eleji acélmetszet emelkedik ki. A 238. tétel 280 ezer, a 239. 200 ezer forintról várja majd az ajánlatokat a Honterusnál.

A Mike anyagában megtaláljuk Kazinczy Ferenc Tövisek és virágok című kötetét (260. tétel, 240 ezer) és a 131 acélmetszetet tartalmazó Hunfalvy-Rohbock-féle látképsorozatot (215. tétel, 200 ezer). Műalkotásként és kordokumentumként egyaránt izgalmas Róth Miksa két színezett szecessziós üvegterve, ezek 334. és 335. számon, 16, illetve 24 ezer forintról indulnak. VG


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.