BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az erősödő forint a 261-262-es eurószintnek is nekimehet

Pénteki árfolyamánál erősebben jegyezték a forintot hétfőn reggel a nemzetközi bankközi kereskedelemben.

Hétfőn röviddel hét óra előtt az eurót 262,69 forinton jegyezték az előző nap éjszakai 262,95 forint után. Pénteken késő este 263,40 forint, pénteken délután pedig 264,50 forint volt a jegyzés.

Csütörtök délután a forint még 265,73 forinton állt az euró jegyzése. Az erősödést a múlt hét utolsó két napján és a hét végén a görög hitelcsomag aktiválása hozta meg a térségi devizák körében. A G20 hétvégi tanácskozásáról érkező hírek alapján a pénzügyi mentőöv május elejére lehívható lesz Görögország számára, azaz éppen időben a lejáró hitelek törlesztéséhez. A görög pénzügyminiszter megfogalmazása szerint "aki a görög fizetésképtelenségre játszik a piacon, az a rajta lévő inget is el fogja veszíteni".

A görög válság rendeződésének jelei megnyugvást hoztak a devizapiacoknak. A pénteken még 1,33 dollár alatt járó euró jegyzés a hét végén 1,3360 környékén ingadozott. Hétfőn reggel röviddel hét óra előtt az eurót 1,3357 dolláron jegyezték az előző éjszakai 1,3329 után. Az euró hétfőn reggel 6,70 százalékkal állt gyengébben a dollárral szemben tavaly év végi árfolyamánál.

A forint árfolyamát nem térítette el a térségbeli trendtől a választások vártnak megfelelő eredménye. A piacok már korábban is kinyilvánították preferenciájukat a költségvetési reformok végrehajtásához erős mandátum iránt. A forint péntekinél erősebb árfolyamába már "be van építve" a jegybanktól hétfőre várt 25 bázispontos kamatcsökkentés is.

A jegybanki kamatcsökkentést több tényező is indokolja, részben a forint viszonylagos ereje, a kedvező inflációs kilátások, a stagnáló gazdaság ösztönzésének szükségessége, valamint a magyar államkötvények viszonylag magas hozama.

A forinttól a héten mérsékelt erősödést várnak, kísérletet téve a 261-262 forintos euró jegyzés közötti erőteljes technikai ellenállási küszöb áttörésére.

A zloty jegyzése hétfőn reggel 3,8790 az euróval szemben az előző éjszakai 3,8787 után. Pénteken a zloty még 3,88-3,89-es euró jegyzés környékén mozgott.

A cseh korona hétfőn reggel 25,3430-as euró jegyzésen állt a vasárnap éjszakai 25,3450 után. Pénteken a jegyzés jellemzően 25,40 környékén mozgott.

Hétfőn reggel a forint 2,91 százalékkal, a zloty 5,52 százalékkal, a cseh korona 3,96 százalékkal állt erősebben tavaly év végi árfolyamához képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.