BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csépelik a forintot, jaj a frankhiteleseknek - de miért?

Látszólag megállíthatatlanul zuhan a forint az euróval és a frankkal szemben is, a Mol viszont eközben a nap nyertesei közé küzdötte fel magát. Simor András jegybankelnök és Orbán Viktor kijelentései is gyengíthették a forintot.

Egy euróért most 267,81 forintot adnak, ez újabb két szintes csúszás délelőtthöz képest. A dollár ára 201,61 forint, a svájci frankért 186,68 forintot adnak.

A blue chipek közül a Mol 20 275 forintos árával a nap nyertesei között szerepel a Global FX-nél. A Richter ára 43 550 forint, az OTP-ért 7 225 forintot adnak. Jelenleg csak a Magyar Telekom áll mínuszban, az ára 799 forint. A BUX 0,77 százalékos pluszban, 24 761 ponton áll.

A forint keddi gyengülésének a térségbeli devizákét meghaladó mértékét a piacon a görög-hatás mellett annak tulajdonítják, hogy hosszú idő óta első alkalommal jelent meg a jegybank szóhasználatában a "devizapiaci beavatkozás" kifejezés. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, a kamatdöntést követő hétfői tájékoztatón úgy fogalmazott, hogy "a monetáris politika alapvető eszköze a kamatpolitika, de szükség esetén a jegybank nem zárkózik el a devizapiaci beavatkozástól, ha a forint árfolyama túlzottan kilengene".

A másik specifikus forintgyengítő tényezőnek a jegybankelnök székének "nem piackonform" megingatását tartják az elemzők. Mint ismeretes hétfőn Orbán Viktor, majd kedden Pokorni Zoltán támadta nyilatkozataiban a jegybankelnököt, akinek 2013-ig szól a mandátuma. A Barclays Capital londoni elemzői szerint: ha az ezzel kapcsolatos "politikai zaj" miatt "folytatódik a kockázati prémiumok visszarakódása" a forinteszközökre, az okot adhat a monetáris tanácsnak az enyhítés leállítására.

A forinthitelesek viszont örülhetnek, hamarosan csökkenteni kezdik a bankok a kamataikat.

A hír sokakat érinthet, a Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint ugyanis csaknem 1500 milliárd forintnyi forintalapú lakáshitel-tartozásuk van a hazai háztartásoknak, ennek java része államilag támogatott kölcsön lehet.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

A forint nem erősödött vissza a zárásig, a BUX 0,24 százalékos mínuszban fejezte be a napot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.