BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eltűnt az euró vonzereje

Komoly veszélybe került az euró tartalék deviza státusa az elmúlt időben a befektetők körében tapasztalható egyre nagyobb bizonytalanság miatt. Az uniós fizetőeszköz több mint nyolc százalékot veszített értékéből más fizetőeszközökkel szemben az év eleje óta a görög hitelválság és az euróövezettel szembeni bizalom megrendülése folytán. Elemzők számára jelenleg az egyik legfontosabb kérdés, hogy meddig eshet még az árfolyama. Egyes közgazdászok már most azt prognosztizálják, hogy 2011-re a paritásos szintre süllyed a dollárral szemben, vagyis a két fizetőeszközt egy az egyben válthatják át.

Elemzők szerint az euró 1,30 dolláros szint alá süllyedése súlyos aggodalmakat váltott ki a világ második legnépszerűbb tartalék devizájával szemben. Pedig az euró korábbi sikertörténetének egyik alapja éppen az volt, hogy a világ jegybankjai diverzifikálni akarták tartalékaikat az addigi egyoldalú dollárfüggőséggel szemben. Ennek eredményeként a világ legnagyobb, közel 2500 milliárd dolláros devizatartalékát magáénak tudható Kína készleteinek 20-25 százalékát teheti ki az euró. A Kínán kívüli világban az euróban tárolt tartalékok a 2002-es 97 milliárdról 2009 végére 672 milliárdra nőttek.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) adatai alapján összeállított becslés szerint a tartalékokat kezelő intézmények átlagosan 1,2877 dolláros euróárfolyamon jutottak az uniós valutában tartott készleteikhez. Érthető tehát, hogy az 1,30 dolláros szint alá süllyedés sok hosszú távú befektetés kapcsán megkondította a vészharangot.

Jól mutatja a hangulat romlását, hogy a hét elején bejelentett 750 milliárd eurós mentőcsomag híre előtt rekordszintre emelkedett az uniós valuta gyengülésére spekuláló tőzsdei pozíciók összértéke. Ráadásul a hitelkeret bejelentése is csak ideiglenesen volt képes ismét a 1,30 dolláros árfolyam fölé lökni a közös valutatát.

A fő gondot az jelenti a legtöbb piaci szakember szerint, hogy immár nem a rövid, hanem a hosszú távra spekuláló befektetők azok, akik egyre inkább kételkednek az euró értékállóságában. Ez pedig azt jelentheti, hogy a nagy devizatartalékok kezelői mindinkább elfordulnak az uniós fizetőeszköztől, s ez öngerjesztő folyamatként az árfolyam további esését vonná maga után.

A bizalomvesztés egyik fő oka természetesen az, hogy a befektetők számára világossá vált: az eurókötvények piaca korántsem tekinthető homogénnek az egyes kibocsátó államok eltérő állapota miatt, másfelől pedig magában az euróban nemcsak a német márka, de a spanyol pezeta és a görög drachma is tovább él.

FT.com, Bloomberg

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.