BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Különleges befektetési alap indul a Concorde-nál

Különleges alapot indít júniusban a Concorde Alapkezelő. A Nyilasi 2015 Spekulatív Származtatott Befektetési Alap potenciális befektetési területe széles: hazai és nemzetközi részvények, illetve kötvények, kollektív befektetési értékpapírok, bankbetétek, devizák, egyéb befektetési eszközök, valamint ezekre és árupiaci termékekre vonatkozó származtatott ügyletek is kerülhetnek a portfólióba.

Az alap zárt végű, 2015 végén jár le, a tőke megőrzését vagy fix hozamot azonban – ellentétben a többi hasonló alappal – nem ígér, úgynevezett abszolút hozamú stratégiával, vagyis a portfóliómenedzsernek szabad kezet adva szeretne az állampapírokénál magasabb hozamot biztosítani a befektetőknek.

„Ez az alap már nagyon hasonlít a magas kockázatokat felvállaló hedge fundokhoz, közép- vagy hosszú távon akar eredményt elérni” – mondja a konstrukcióról Bilibók Botond, a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója. A Concorde-nál emellett több abszolút hozamú alap is elérhető a lakossági befektetők számára.

Ezek közül a legrégebben a VM alap működik, amelynek célja, hogy minden évben nyereséget hozzon a befektetőknek. A tavaly indult Citadella is arra törekszik, hogy évről évre pozitív hozamot érjen el, de legalább hároméves időszakra van ahhoz szükség, hogy teljesítményét megítélje a befektető.

Más vagyonkezelőknél is kedveltek az abszolút hozamú alapok. Az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelőnek is van több ilyen konstrukciója, például az Alfa és a Vision. „Ezek a portfóliómenedzser véleményét játsszák meg, egy ember befektetési döntésének az eredményei jelennek meg a hozamban” – magyarázza Kadocsa Péter, a társaság vezérigazgatója. Kadocsa azoknak ajánlja ezeket a konstrukciókat, akik bíznak a portfóliómenedzserekben, és bírják a kockázatot, rövid távon átmenetileg ugyanis ezek az alapok a piacok volatilitása miatt kellemetlen meglepetéseket is okozhatnak a befektetőknek.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Befektetési alapok hozamai itt

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.