BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vegyesek a teljesítmények

Különleges alapot indít júniusban a Concorde Alapkezelő. A Nyilasi 2015 Spekulatív Származtatott Befektetési Alap potenciális befektetési területe széles: hazai és nemzetközi részvények, illetve kötvények, kollektív befektetési értékpapírok, bankbetétek, devizák, egyéb befektetési eszközök, valamint ezekre és árupiaci termékekre vonatkozó származtatott ügyletek is kerülhetnek a portfólióba. Az alap zárt végű, 2015 végén jár le, a tőke megőrzését vagy fix hozamot azonban – ellentétben a többi hasonló alappal – nem ígér, úgynevezett abszolút hozamú stratégiával, vagyis a portfóliómenedzsernek szabad kezet adva szeretne az állampapírokénál magasabb hozamot biztosítani a befektetőknek.

„Ez az alap már nagyon hasonlít a magas kockázatokat felvállaló hedge fundokhoz, közép- vagy hosszú távon akar eredményt elérni” – mondja a konstrukcióról Bilibók Botond, a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója. A Concorde-nál emellett több abszolút hozamú alap is elérhető a lakossági befektetők számára. Ezek közül a legrégebben a VM alap működik, amelynek célja, hogy minden évben nyereséget hozzon a befektetőknek. A tavaly indult Citadella is arra törekszik, hogy évről évre pozitív hozamot érjen el, de legalább hároméves időszakra van ahhoz szükség, hogy teljesítményét megítélje a befektető.

Más vagyonkezelőknél is kedveltek az abszolút hozamú alapok. Az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelőnek is van több ilyen konstrukciója, például az Alfa és a Vision. „Ezek a portfóliómenedzser véleményét játsszák meg, egy ember befektetési döntésének az eredményei jelennek meg a hozamban” – magyarázza Kadocsa Péter, a társaság vezérigazgatója. Kadocsa azoknak ajánlja ezeket a konstrukciókat, akik bíznak a portfóliómenedzserekben, és bírják a kockázatot, rövid távon átmenetileg ugyanis ezek az alapok a piacok volatilitása miatt kellemetlen meglepetéseket is okozhatnak a befektetőknek.

„A befektetők többsége viszont nem ilyen: sem az alapot kezelő szakembert nem ismeri, sem a kockázatot nem bírja” – mondja Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. A szakember ezeknek az embereknek azt javasolja, több ilyen alapból is vásároljanak, mindegyiknek van ugyanis jó és rossz periódusa, amelyek hosszabb távon kiegyenlítik egymást, és összességében véve jó teljesítményt nyújtanak majd.

Való igaz, a magyarországi abszolút hozamú alapok meglehetősen vegyesen teljesítenek. A nagy nyilvánosság számára hozzáférhető konstrukciók közül a legmagasabb éves hozamot az OTP származtatott kötvényalapja, a Supra érte el, csaknem 60 százalékot szedett magára, az Aegon Atticus Vision ezzel szemben éppen csak plusz nullában áll 12 hónap után, és szintén elég gyengén teljesít most az Aegon Atticus Alfa, amely viszont a 2008-as fekete évben a hazai értékpapírok közül éppen a legmagasabb hozamot érte el. HB

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.