BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

2019-re elfogyhat a bányákból az arany

Miközben az arany árfolyama újabb rekordokat döntöget, becslések szerint a bányászható arany akár 2019-re elfogyhat a Föld mélyéből. Az Equilor Befektetési Zrt. előrejelzése szerint az arany árfolyama újabb csúcsokat dönthet:várhatóan 1300 dollár körül tetőzik az év második felében.

A felmérés szerint a bányaipari cégek közel öt éve úgy vélték, hogy még 718 millió unciának (1 uncia = 31.1035 gramm), azaz 23 ezer tonnának megfelelő aranykészlet van a földfelszín alatt. Azzal számolva, hogy a kitermelés során ennek a 10 százaléka megsemmisül, azt lehet mondani, hogy a 2005-ös termelési volumen alapján 14 évig elegendő készletet rejt még a Föld, vagyis valamikor 2019 környékén fogyhatunk ki az aranyból.

A World Gold Council (WGC) által 2010 májusában kiadott prognózis szerint az idei évben azzal lehet számolni, hogy az arany iránti komoly kereslet fennmarad, amelynek több forrása is lesz. A kereslet további emelkedéséhez leginkább az ékszerpiac járulhat hozzá.

Aki még szeretné lefölözni az aranyban rejlő, az Equilor számításai szerint 5%-os potenciális nyereséget (amennyiben az 1235 USD körüli jelenlegi árszinttel számolunk), az legegyszerűbben – tőkeáttétel nélkül – a GLD kódjelű ETF-en keresztül teheti meg, amely a legnagyobb piaci kapitalizációval bíró, aranyba fektető befektetési alap jelenleg. Ennek megfelelően a forgalma is kiváló, mivel naponta átlagosan 10-15 millió darab ETF fordul meg a piacán.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.