BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Válságálló befektetések

Rossz emlékű hónap volt a befektetők többségének a május. Az amerikai tőzsdék mintegy 8, az európai vezető mutatók – a viszonylag stabil frankfurti DAX kivételével – 7-10 százalékot estek, a budapesti BUX index pedig több mint 10 százalékkal került lejjebb. A hazai állampapírpiachoz sem volt kegyes az ötödik hónap, a MAX index is 1,8 százalékot csökkent. Ennek ellenére is voltak olyan hazai befektetési alapok, amelyek magas hozamot értek el.

Az OTP Alapkezelő például öt alapjával is bekerült a májusi top 10-be. Az Abszolút Hozamú Alap (AHA), a Klímaváltozás 130/30, a Supra, a globális származtatott kötvény, valamint a feltörekvő piaci származtatott kötvényalap is 5 százalék fölötti hozamot ért el az elmúlt egy hónapban. Az alapok közös jellemzője, hogy származtatott konstrukciók, amelyeket aktívan kezelnek. Közülük az AHA és a Klímaváltozás vitték a prímet, csaknem 7 százalékos nyereséget hoztak egy hónap alatt a befektetőknek, ezt úgy érték el, hogy a részvénypiacok esésére játszott az alapkezelő.

A Supra származtatott kötvényalap ezzel szemben főleg jól megválasztott devizapozíciókon ért el több mint 6 százalékos nyereséget a múlt hónapban. „Úgy gondoltuk, a norvég korona erősödhet az euróhoz képest, a zloty ezzel szemben gyengülni fog” – ismertette lapunkkal a nyerőnek bizonyult stratégiát Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. A társaságnál úgy vélik, a norvég fizetőeszköz tovább erősödhet az unió közös valutájával szemben, miközben a forint gyengülhet a zloty ellenében, így jelenleg erre spekulálnak. „A főbb devizapároknál viszont túl nagy mozgások vannak, ezekbe nem merünk belenyúlni” – teszi hozzá Szalma. Az OTP Alapkezelő globális és feltörekvő piaci származtatott kötvényalapjai is főleg a devizapiacokon nyertek, de vásároltak olyan eszközöket is, amelyekkel a piacok esése esetén nyerhetnek a befektetők.

Szintén a devizaárfolyamokon profitáltak májusban csaknem 9 százalékot az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő nemzetközi kötvényalapjának befektetői – mondja Orbán Gábor, a társaság kötvényportfólió-menedzsere. Ez az alap viszonylag alacsony kockázatú, fejlett piaci kötvényekbe fektet. Német, amerikai, brit és egy kevés szlovén állampapír van a portfóliójában, és az elmúlt hónapban főleg a dollár és az euró forinthoz képest elért erősödését kihasználva ért el kimagasló hozamot. Orbán szerint az alap azoknak ajánlható, akik a piacok összeomlását várják, ugyanis főleg a kockázatos eszközöktől való elfordulás idején nyerhetnek sokat rajta a befektetők.

A tíz legmagasabb hozamot elért alap közé került még a Generali frissen tőzsdére lépő cégekbe fektető IPO alapja, az Aberdeen abszolút hozamú alapja, illetve az Access XGA Aranytégla, utóbbi ráadásul dolláralapon ért el csaknem 6 százalékos nyereséget a hónapban. HB

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.