BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ír leminősítés miatt tovább tart a borús befektetői hangulat

A keddi forintgyengélkedés után a ma reggeli 284 forint körüli árfolyamról negyed tízre 282,74 forintra esett vissza az uniós deviza jegyzésára.

A dollárért ekkor 223,70, míg a svájci frankért 217,15 forintot kértek.
Ugyanakkor, mivel ma reggel a svájci frank újabb történelmi csúcsra ugrott az euróval szemben az 1,30-as szintnél, a forint relatív gyenge szintje mellett a korábbi reggeli órákban egészen 218,5-ig emelkedtek a frankkal szembeni forintjegyzések a bankközi piacon. Ez mindössze fél forintra volt a július elsejei eddigi történelmi mélyponttól.

A nemzetközi befektetői hangulat továbbra is borús, amin csak tovább rontott, hogy tegnap este a Standard & Poor''s leminősítette az ír államadósságot. Miközben a Nemzetközi Valutaalappal, illetve a folytatódó tárgyalásokkal kapcsolatos magyarországi hírek is elbizonytalaníthatták a forintban gondolkodó befektetőket.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok

A kedvezőtlen nemzetközi hangulat ellenére az euró/dollár árfolyam ma reggel továbbra is 1,26 felett állt. A befektetők a forinttal kapcsolatban inkább további gyengülésre számítanak.

Tegnap az amerikai részvényindexek másfél százalék körüli eséssel fejezték be a kereskedést. A ma reggeli nyitáskor gyengülnek a nyugat-európai tőzsdék is. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,12 százalékos, a frankfurti DAX-30 0,18 százalékos, a párizsi CAC-40 0,23 százalékos mínuszban volt nyitás után.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 21 682,32 ponton nyitott reggel, ami 0,39 százalékos erősödést jelzett a tegnapi záróárhoz képest. Egy órával a nyitás után a részvényindex már 1,19 százalékos pluszban állt, s valamennyi vezető részvény a pozitív tartományban tartózkodott.

Concorde-kommentár

Drágul az arany a rossz amaerikai makro adatokra. A gyors ütemben romló amerikai makro kép ugyanis mjnden nap közelebb visz minket a dollárnyomtatás következő köréhez - írja a Concorde a Facebookon.

A japán kormány pedig a jen további erősödését megelőzendő szintén a nyomdagépek mellé akarja kényszeríteni a jegybankárokat.

Az eurózóna egyelőre kitart amellett, hogy nála márpedig nem lesz pénznyomtatás, de nominális hozam itt sincs, a német 10 éves hozam 2,18%.

Nem csoda, hogy az arany, ami a devizákkal ellentétben legalább egy felülről korlátos kínálatú kincsképző eszköz, ilyen híráramlás mellett jól teljesít.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.