BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem tud elszakadni a három hónapos mélyponttól az euró

A hét kezdetét óvatos optimizmus jellemzi mind a pénz-, mind a tőkepiacokon. Ennek jegyében a forint is erősödéssel nyitott, folytatva a péntek délután megkezdett izmosodást.

Az euróval szembeni jegyzések a péntek késő délutáni 283 körüli szintről indultak, de egyelőre érdemi mozgás nem látszik. Negyed tízkor az uniós devizát 282,65 forinton jegyezték, a dollárért 216,3, a svájci frankért 207,41 forintot kértek a bankközi devizapiacon. 

Bár a hétvégén a volt amerikai jegybankelnök a gazdasági fellendülés megállásáról, egy esetleges újabb recesszió lehetőségéről beszélt, mindez nem bizonytalanította el a befektetőket és Ázsiában emelkedtek a részvénypiacok, a határidős európai amerikai részvényindexek pedig ugyanebbe az irányba mozdultak. A hongkongi index 1,3 százalékos növekedést produkált, a Nikkei 0,4, míg a Shanghai Composite 0,87 százalékkal erősödött.

A dollár azonban továbbra sem tud elszakadni az 1,30-1,31-es euró ártól, ami három hónapos mélypontnak számít. A héten egyébként több olyan makrogazdasági adat is napvilágot lát, amelyek meghatározhatják az amerikai fizetőeszköz kilátásait.

A hét első napján az eurózónában és az Egyesült Államokban is közzé teszik a feldolgozóipari beszerzési menedzser indexeket, amelyek közvetetten a forint árfolyamát is befolyásolhatják.  Amerikában az építőipari kiadások legutóbbi statisztikája ma lát napvilágot, s közép-európai idő szerint délután négy óra magasságában az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke is nyilatkozik.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 259,53 pontos emelkedéssel, 22 525,16 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záró értékéhez képest ez 1,17 százalékos erősödést jelez. Alig egy órával a hétfői nyitás után az OTP és a Mol már 2 százalék feletti pozitív tartományban tartózkodik, de a többi vezető részvény is erősödik. 
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.