BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A válság a banki szolgáltatásokat is átalakította

A világgazdaságban bekövetkezett recesszió magyarországi hatásai hatással voltak a kereskedelmi banki szolgáltatásokra éppúgy, mint a velük szemben támasztott ügyfélkövetelményekre.

''Míg korábban a fogyasztást, a hitelfelvételt előtérbe állító magatartás tűnt követendőnek, mostanra a megtakarítás és az öngondoskodás polgári mintája kerül előtérbe" – mondta el Soós Csaba, a Raiffeisen Bank vezérigazgató-helyettese.

A törlesztési nehézségekkel küzdő hitelfelvevők, valamint a korábbi kamatszintek adta lehetőségeket kihasználni igyekvő "kamatvadász" megtakarítók mellett megerősödött ez az új ügyfélkarakter az elmúlt időszakban.

A sztenderdizált termékekkel megcélzott hagyományos lakossági ügyfelek, valamint az egyedi vagyonkezelést igénylő privát banki ügyfelek közötti átmenetet képző prémium szegmens a nyugati országokban nagy múlttal rendelkezik. A Raiffeisen elemzése szerint a hazai ügyfélkör száma mintegy 250-300 ezer főre tehető. 

A pénzintézetek kiemelt figyelmet fordítanak erre az ügyfélkörre. Devics Éva, a Raiffeisen Bank lakossági megtakarítási vezetőjének elmondása szerint, náluk minden egyes pemium ügyfél személyes ügyfélkiszolgálást kap: elkülönített tárgyalóban saját tanácsadójuk foglalkozik velük.

A kliensek a számlavezetés során a fontosabb szolgáltatásokat ingyen vehetik igénybe: így például nem kell fizetniük a készpénzfelvételért vagy a bankkártyáért, ugyanakkor gyorsított hitelelbírálásra is számíthatnak. A tanácsadóval közösen személyre szóló befektetési csomagot állíthatnak össze, mintegy százféle befektetési alap közül válogathatnak.  A szolgáltatás Budapest mellett többek között Tatabányán, Szolnokon, Békéscsabán, Kecskeméten, Szekszárdon, Kaposváron, és Pécsen is elérhető.

Devics elmondása szerint ahhoz, hogy valaki prémium ügyfél lehessen náluk a következő feltételek közül legalább egynek meg kell felelnie:  nettó 280 ezer forintos havi jövedelemmel kell bírnia,  minimum 8 millió forint likvid megtakarítással, vagy minimum 15 millió forint hitellel kell rendelkeznie.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.