BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bajban az ingatlanalapok

Befektetés. Komoly gondok vannak a németországi nyílt végű ingatlanalapokkal, a hónapban már a harmadik esetében jelentette be a vagyonkezelő, hogy kénytelen felszámolni a portfóliót. Legutóbb a Morgan Stanley tett így; a társaság egy 852 millió eurós vagyonú alapot zár be, és értékesíti a benne lévő 34 ingatlant. A vagyont három év alatt tervezik felszámolni, a befektetési jegyek tulajdonosai pedig félévenként, részletekben kapják majd vissza a pénzüket. A Morgan Stanley előtt az Aberdeen Asset Management és a Kanam Grund tett hasonló bejelentést.

A többi német ingatlanalap helyzete sem rózsás; a Bloomberg tudósítása szerint hét másiknál is felfüggesztették a kifizetéseket, ez azt jelenti, hogy a befektetők 24,8 milliárd eurónyi befektetéshez nem férnek éppen hozzá. Ez egyébként a németországi ingatlanalapokban lévő vagyon 28 százaléka. A felfüggesztéssel az alapok időt nyernek a portfóliók értékesítésére, ezek főleg Ázsiában, Franciaországban, Németországban és Nagy-Britanniában lévő ingatlanokból állnak.

A német nyílt végű ingatlanalapok válságát a likviditási hiány okozta; az ügyfelek túl gyorsan szerették volna kivonni belőlük a vagyonukat, az alapok pedig – mivel az ingatlanok nem értékesíthetők egyik pillanatról a másikra – nem tudták teljesíteni a kifizetéseket. Hasonló problémák a hazai ingatlanalapoknál is voltak 2008 őszén, emiatt a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) felfüggesztette az összeset, majd a korábban megszokott egy-két helyett kilencvennapos határidőt írt elő számukra a kifizetések teljesítésére.

Mire 2009 áprilisában megnyíltak az alapok, a négy nagy nyílt végű lakossági ingatlanalapból kettő, a Raiffeisen és az UniCredit csoport által kezelt Európa zárt végűvé alakult át, az OTP és az Erste konstrukciói azonban a mai napig nyílt végű formában működnek tovább. Az ingatlanalapok zömében egyébként 2008 végén és 2009 elején alaposan leértékelték a portfóliót, az egyetlen kivétel az Erste volt, ahol tartották értéküket a befektetések.

Jelenleg a magyarországi ingatlanalap-piac pályája a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint már ismét felfelé ível; a konstrukciók vagyona szeptember végén megközelítette a 410 milliárd forintot, vagyis kezdi elérni a válság kirobbanása előtti szintet. A nyílt végű ingatlanalapokba hónapról hónapra több milliárd forintnyi friss tőke áramlik, ez azonban főleg csak az egyik piaci szereplő, az Erste konstrukcióit gazdagítja. Ez nem véletlen, az utóbbi alap ugyanis az egyetlen, amelyen a felfüggesztés óta eltelt elmúlt két évben nyereségük lehetett a lakossági befektetőknek, az OTP alapja éppen csak ledolgozta mostanra az árfolyamveszteségeket, a Raiffeisen és az Európa árfolyama pedig még mindig a 2008. őszi szint alatt van. HB

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.