BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ki nyögi majd a nyugdíjat?

A jelek szerint nem csak négyévente állítják választás elé a magyar polgárokat. A jövőben arról voksolhat majdnem hárommillió ember, akar-e magánnyugdíjpénztári tag maradni, vagy önként visszatér az állami rendszerbe.

Ehhez kapnak a bizonytalankodók információkat, többnyire olyanokat, amelyeket, mivel nem közgazdászok, nehezen értelmeznek. Marad hát a bizalom: ki kinek hisz? A kormánynak, amely azt hangsúlyozza, hogy az állam a biztosíték a nyugdíjak értékének megőrzésére, vagy a nyugdíjpénztári vezetőknek, akik szerint káros a riogatás.

A fejleményekre a tőzsde is reagált, a pénztárak már most elkezdték portfóliójuk átrendezését. Némi jó hír, hogy várhatóan az önkéntes nyugdíjpénztárakat nem érinti a kormány bejelentése. Mohr Lajos, az Erste Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója szerint az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás a banki folyószámlához hasonlítható. Az ezen lévő összegekkel teljes egészében az ügyfél rendelkezik, a kormány ezekre vonatkozóan nem hozhat intézkedést. Az Országgyűlés már ma tárgyalhat a nyugdíjpénztári kérdésekről.

„Fontos tisztázni, hogy a kormány elképzelése kizárólag a magán-nyugdíjpénztári kifizetéseket érinti, az önkéntes ágazatokra nem lehet hatással. Ám félünk attól, hogy az ügyfelek jelentős többsége nincs tisztában a kettő valódi különbségével, és ez komoly riadalmat okozhat a tagok között” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára. „Az önkéntes pénztári tagság a nevéből adódóan nem kötelező, így bármilyen káros, előre nem tervezett esemény miatt a kormányzati kommunikáció okolható” – húzta alá.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.